Terhesség

Álomfejtés

Terhesség – minden nő álma egyszer megtapasztalni az anyaság érzését, de nem mindegy, hogy mikor.

Mit jelent, ha terhesnek álmodjuk magunkat?

Van, aki hisz az álmok jelentésében, van, aki nem tulajdonít ennek olyan nagy jelentőséget. Az álmok üzenni akarnak nekünk. Így üzen a tudatalattink. Vannak azért, akik igenis utána akarnak járni, hogy vajon mit jelenthet. Például akiről azt álmodják, hogy meghalt, nem azt jelenti, hogy közel a vég, hanem azt, hogy szép kort meg fog élni. De arra is van példa, hogy a tudatalatti nyilvánul meg álmainkban, és így tör felszínre. Egy hölgyet visszatérő álma nem hagyott nyugodni, egy olyan álomkép, ami egy hintaágyon játszódik, ez a hölgy fekszik két férfi társaságában. Terapeutához fordult, annyira nyugtalanította ez a visszatérő álom. Kiderült, hogy az anyaméhben nem egyedül volt, hanem lett volna neki két fiúikertestvére, de nem voltak elég erősek, hogy túléljék a szülést, és az egyik fiúról tudott a hölgy édesanyja, viszont a másikról nem. Ez sosem derült volna ki, ha nem gyötrik ezt a hölgyet ezek az álmok olyannyira, hogy a végére járjon. Tehát az álmok üzentek neki a születésével kapcsolatosan.

Várandósság – elsődlegesen jelentheti a valódi gyermekáldást. Ha ez a lehetőség nem áll fent, akkor a személyes növekedést jelenti a karriered tekintetében, vagy a fejlődés iránti vágyad erősödött fel.

A terhesség szimbólumának tudományos magyarázata is van. Konkrét értelemben összefügghet a szülővé válással kapcsolatos érzéseink megértésével, felfogásával: a cselekmény, a helyzet környezete és a szereplők fontos adalékot nyújthatnak ahhoz, hogy felismerjük, jelen élethelyzetünkben – nappali vélekedésünkhöz képest – tudattalanunkban milyen érzések, gondolatok bújnak meg a családalapítással, az anyasággal/apasággal kapcsolatban, ugyanakkor szimbolikusan kifejezheti az élet olyan ‘várakozással terhes’ szakaszait is, amikor egyszerre vagyunk izgatottak és egyszerre szorongunk a jövő miatt, mert valamilyen újdonság (például kapcsolat vagy terv, cél) megvalósulására várunk – általánosságban a fejlődés, a növekedés reménye kecsegtet, ugyanakkor aggodalmak is gyötörnek minket.

Viszonyulásunk az álombeli terhességhez megjelenítheti aktuális érzéseinket egy aprónak tűnő, de mégis a lelkünk egészét érintő, kezdődő folyamattal kapcsolatban:

 

Örömmel tölt el, hogy egy ‘új élet’ van kibontakozóban? Vagy sokkal inkább megijeszt, hogy korábbi körülményeink előreláthatólag visszavonhatatlanul megváltoznak? A változás érdekében vagy éppen az ellen küzdünk az álomban? Esetleg az új helyzet valamilyen fontos aspektusa a lényeges, amit eddig még nem tudatosítottunk eléggé?
Álombeli terhesség árulkodhat felelősségvállalással kapcsolatos attitűdjeink alakulásáról: mind a másokkal szemben tanúsított törődés, mind a saját magunkra fordított odafigyelés szempontjából – készen állunk-e a valódi, önzetlen kapcsolatteremtésre, illetve törékeny, gyengédségre szoruló, gyermeki oldalunk ápolására?
Alapvetően tükrözheti azt a tényt, hogy képesek vagyunk-e egy új érzést, ötletet, gondolatot megteremteni, kihordani és életképessé nevelni – azaz életünket új irányba terelni, személyiségünket új területen fejleszteni, fokozatosan felkészülve arra, hogy az új belső hajlamot mások elé tárjuk: a terhesség ugyanis olyasmit tükröz, ami még nem látható a maga valójában környezetünk számára, ami még nem nyilvánul meg közvetlenül a viselkedésünkben, egyelőre a belsőnkben készülődik (környezetünk csak a szülést követően fog szembesülni a változás természetével), hiszen, a terhesség, mivel változással jár, – nem csak hormonálissal, – ezért a változást is jelentheti.
Negatív, vagy kétes érzéseink, valamint problémáink az álombeli várandósággal kapcsolatban segíthetnek felismerni, hogy milyen belső tényezők akadályozzák személyiségünk új állásponttal való gazdagodását, esetleg környezetünk mely szereplői, illetve milyen reális életforma nehezíti meg vagy teszi lehetetlenné a változást, vagy a változtatást.
Az alkotóképesség és a termékenység jeleként ugyanakkor általában pozitív üzenetet hordoz: az életenergia, a férfiasság/nőiesség megnyilvánulása, átvitt értelemben az alkotóerő, a kreativitás szimbóluma, a személyiség gazdagodásának, új „én részek” születésének ígérete lehet – az álmodó aktuális helyzetétől, személyiségvonásaitól függ, hogy mindezek hiányának vagy jelenlétének tudatosítására törekszik az álom.

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?