Alvászavar babáknál

Tippek Anyukáknak

Fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra, hogy a kisbabák eleget és jól aludjanak.

 Normális esetben a gyerekek annyit alszanak, amennyire szükségük van, és akkor, amikor álmosak. A szülőknek többnyire az jelent gondot, ha a gyermek nappal alszik, éjszaka pedig élénk, és emiatt ők nem tudnak eleget aludni. Az, hogy mikor alszik el, és mennyit alszik egy gyermek, egyedileg változó és az életkortól is függ.

 Mennyit kell aludnia egy gyermeknek?

Az újszülöttek napi húsz órát alszanak. Még nincsenek hozzászokva a napi ritmushoz, és többnyire minden második vagy harmadik órában felébrednek, hogy anyatejet igyanak.

Körülbelül hat hónapos kortól hosszabbodnak az éjszakai alvási periódusok. Ezután már éjszaka nem kell szoptatni őket, végig alusszák az éjszakát. Nappal rendszerint kétszer alszanak. Az egy és öt év közötti gyerekek éjszakánként általában tíz-tizenkét órát alszanak. Az iskolás gyerekek napi alvásigénye tíz óra, és elviekben ugyanez érvényes a felnőttekre is. Az alvási igény, az alvás és ébrenlét ritmusa egyéni jellemző. Ha például egy egyéves gyermek csak tíz órát alszik, de egyébként egészséges friss és boldog, akkor az átlagos alvási időtartamból fennmaradó két óra biztosan nem hiányzik neki.

Mielőtt aggódni kezdene amiatt, hogy gyermeke alvási ritmusa eltér a normálistól, vesse össze azt közeli hozzátartozók gyermekeinek alvási időtartamával és szokásaival! Valószínű, hogy hasonlóságokat fog felfedezni.

A kisbabám kétóránkét felébred, mit tehetek?

Az újszülött fokozott táplálékigénye miatt teljesen természetes, hogy két-három óránként felébred, éjszakánként is. Normál esetben idővel nő az alvás intervalluma. Általában öt hónapos korára hozzászokik a nappal-éjszaka ritmushoz, és az éjszakai szoptatás sem szükséges.

Azonban sok csecsemő éjszaka szopik a legszívesebben.

Ha kisbabáját le akarja szoktatni az éjszakai etetésről

– csak öt hónapos kora után szabad! Segítségére lehetnek a következők: Ne kapcsolja fel a villanyt, ha a baba felébred! Ha a kisbaba csak szomjas, éjszaka adjon neki cumisüvegben vizet és ne anyatejet. Így a baba gyorsan megszokja, hogy az éjszaka alvásra való, a táplálkozás ideje pedig nappal van.

A kisbabám sír éjszaka, hagyjam sírni?

Semmi esetre sem! Egy síró kisbabának mindenképp szüksége van a szüleire. Kizárólag az ő jelenlétükben érzi magát biztonságban! Gyakran egy kis simogatás is elég, hogy megnyugodjon. Egy síró gyermeknek szüksége van a tudatra, hogy nincs egyedül. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a gyermeket meg kell etetni. A sírást számos ok kiválthatja. Minden esetben bizonyosodjon meg róla, hogy a kicsi nem azért sír, mert beteg.

Hogy érhetem el, hogy a kisbabám átaludja az éjszakát?

Ha a kisbaba négy-hat hónapos, ritkán fordul elő, hogy több mint három-négy egymást követő éjszakát átalszik felébredés és sírás nélkül. Hat hónaposnál idősebb csecsemők már egy-két hétig is sírás nélkül átalusszák az éjszakákat.

Készüljön fel előre, hogy ne adja fel már az első nap!

A szülők beszéljék meg előre, hogy ki milyen feladatot vállal, mikor ki kel fel a babához A kisbabával egy időben feküdjenek le a szülők is, hogy elegendő idejük legyen a pihenésre! Előre beszéljék meg azt is, mikor kezdjék reggelente a napot! Ha a kisbaba felébred, gyengéden simogassa meg, takargassa be, és adja oda neki a cumiját. Ez egy órára talán megnyugtatja.

Ha ismét felébred, újra próbálkozzon az előzőekben leírtakkal. Ha a kicsi még ekkor sem nyugszik meg, takargassa be, de közben ne kapcsolja fel a villanyt, és ne is beszéljen, így a kicsi könnyebben elalszik.

Ha már ez sem segít, adjon a kisbabának egy kis vizet. Ennek két funkciója is van: Jelzi a kicsi számára, hogy az éjszaka nem evésre való, másrészt biztos lehet benne, hogy a kicsi nem szomjas. Ha a kisgyermek fél a sötétben, éjszakára hagyjon egy 15 Wattos jelzőfényt felkapcsolva a szobájában. Nagyobb gyerekek alhatnak kedvenc plüssállatukkal vagy babájukkal. Segíthet az édesanya pólója is, amin rajta van az illata, vagy akár a parfümjének az illata. Ez is segíti, hogy a gyermek egyedül is nyugodtan aludjon. Ha a kisgyermek nappal alszik, jobb, ha hamarabb felébreszti, mert a nappali alvás az éjszakai alvás időtartamának a rovására megy. Az ébresztésekkel járó természetes nyűgösség elkerülése érdekében, próbálja meg hozzászoktatni, hogy nappal kevesebbet aludjon. A gyermeket nyugtassa meg elalvás előtt, énekeljen neki vagy olvasson mesét.

A kisbabám csak az ágyunkban akar aludni illetve elaludni

 

Teljesen természetes, hogy a kisbaba a szülők ágyában érzi a legjobban magát, ahol jó meleg van, biztonság és a szülők közelségét is érzi a kicsi. Egyedül az Ön és partnere döntése, hogy akarják-e, hogy a kisbabájuk az ágyukban aludjon. Azonban, ha egyszer a kisbaba megszokja, hogy a szülők ágyában alszik, nagyon nehéz lesz később leszoktatni róla. Kimondottan fontos, hogy a helyzet minden velejáróját megbeszéljék.

Meddig érzik így jól magukat? És mi lesz a szülők szexuális életével? Elég egyáltalán hármuknak a hely? Mi lesz, ha több gyermekük lesz?

Kompromisszumot jelenthet, ha a gyermek kiságyát a szülők ágya mellé teszik. Így a kicsi a szülőket legalább elérhető közelségben érzi. Csak azt tegyék, amiben ön és partnere egyetértenek, hozzanak közös döntéseket, ami mindhármuknak jó megoldást jelent.

Minden gyerek képes rá, hogy átaludja az éjszakát?

Néhány gyermek fél éves korától átaludja az egész éjszakát, és velük együtt a szülők is. A kisbabák nagy többsége hamar megtanulja, hogy az éjszaka az alvás ideje. Kérdéseivel forduljon gyermekorvoshoz vagy védőnőhöz! 

Ha a kisbaba nem alszik, lehet, hogy beteg?

Ha aggódik, mert a kisbabája nem alszik, vagy rosszul alszik, vagy az az érzése, hogy valami nincs rendben, vizsgáltassa meg a gyermeket orvossal! Húgyhólyaggyulladás, fülfájás, kólika, megfázás, köhögés vagy más betegség is okozhatja, hogy a kisbabák rosszul alszanak, vagy nem tudnak aludni. Természetesen meg kell bizonyosodnia arról, hogy kisbabájának semmi betegsége nincs, és nem fáj semmije, mielőtt szokásain megpróbál változtatni.

Általános tanácsok Mielőtt a kisbaba, vagy a kisgyermek elaludna, énekeljen, olvasson vagy mondjon neki mesét, babamasszázst is alkalmazhat. 

Az elalvás idejét mindig tartsa be. 

Az ágy soha NE legyen a büntetés helye!

A kisgyermekek menjenek aludni, mielőtt túlságosan fáradtak lennének, a gyerekeknek frissen kell lefeküdni, és frissen kell ébredni. A bölcsőben könnyebben elalszik a kisbaba. Amikor a gyerekek lefekszenek, csak halvány fény világítson vagy teljesen oltsa el a lámpát. 

Ha a másik szobában tévét néznek vagy zenét hallgatnak, mielőtt a gyerekek aludni mennek, vegyék lejjebb a hangerőt! 

Ha a kisgyermek esténként szomorú, ne vegye fel, hanem maradjon mellette, míg megnyugszik! 

About The Author