Tippek a futópad szerelmeseinek

Női tippek

Tippek a futópad szerelmeseinek 

Sokan azt gondoljuk a futópados edzés a legkönnyebb mozgásforma a világon. Semmi másról nem szól, minthogy egyik lábunkat tesszük a másik után, akár még egy kis csevej is belefér.

 Holott csakúgy, mint a szabad ég alatt végzett edzés, a zárt helységben lévő edzés is megkövetel néhány alapszabályt. Ahhoz, hogy a futópados törekvésünk sikerrel záruljon érdemes elkerülni az alábbi hibákat, mellyel egyszer egy életben biztosan szembesülünk. 

Tervezz!

A legnagyobb bakit ott követjük, hogy mindenféle cél vagy előkészület után pattanunk fel a gépre. Nem tervezünk, nem melegítünk, csak vaktában felpattanunk a gépre és várjuk, hogy leteljen a beállított idő. Pedig, ha komplett edzéstervvel érkeznénk, garantáltan hatékonyabban tudnánk működni, ráadásul a hosszú távú eredmény elérése érdekében sem árt, ha van egy kitűzött cél a szemünk előtt.

Érdemes ezzel kapcsolatban a neten böngészni, ugyanis bizonyos oldalak teljes edzésterveket tesznek közzé, evvel is megkönnyítve a futni vágyók dolgát emellett pedig szinte biztos, hogy az edzőteremben találsz egy személyi edzőt, aki örömmel segít neked abban, hogy a számodra megfelelő funkcióval működjön az a bizonyos futópad.

Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy miként állítod azt be, fontos a személyre szabottság, hogy edzésed maradéktalanul a te igényeidet elégítse ki. 

Melegíts be!

Az első és legfontosabb alapszabály! Ha elmulasztod, akár még komolyabb problémád is lehet belőle. Ugyanis, ha a tested nyugalmi állapotban van, de te arra készteted, hogy feszüljön meg, erősen megnöveled a sérülések kockázatát. Ha a futópados edzést részesíted, előnyben előtte feltétlenül nyújtsd, ki izmaidat majd pedig kezd el az edzést egy laza sétával, végül fokozatosan növeld a tempódat, így garantáltan megvéded magad az esetleges kellemetlenségektől. Ráadásul a teljesítményed is sokszorosára nő, ha nem a gyere, cipó bekaplak megoldást választod. 

Ne kapaszkodj!

A futópadok elején rendszerint van egy keret, melyet akár kapaszkodásra is használhatsz. Ám téves elképzelés azt gondolni, hogy ezt futás közben kell szorongatnunk. Evvel ugyanis teljesen rossz testtartást veszel fel, mely szintén megnöveli a sérülések veszélyét. Futás közben karod mozogjon ellentétesen a lábaddal, így a tested az edzés ideje alatt végig egyensúlyban marad, ráadásul az elégetett kalóriák száma is megnövekszik. A végcél pedig az, hogy minél több felesleges kalóriától szabaduljunk meg. Ugye? 

Figyelj a légzésre!

Egyes futók mindenáron igyekeznek, kordában tartani a légzésüket miközben edzenek. Ám a helyzet az, hogy a tüdőd pontosan tudja, miként is kell reagálnia bizonyos szituációkra, nem kell görcsösen arra koncentrálnod, hogy kordában tartsd a légzésedet. Ráadásul edzés közben ez borzasztóan zavaró is, arról már nem is beszélve, hogy ezzel a folyamatos koncentrációval csökken a teljesítőképességed is. Ha úgy érzékeled fogytán vagy levegővel, egyszerűen csak kapcsolj alacsonyabb tempóra és sétálj egészen addig, míg légzésed nem stabilizálódik. Ugye milyen egyszerű? 

About The Author