Női nevek jelentése

Női nevek

Női nevek jelentése

Annyi, de annyi gyönyörű és különleges női név létezik, hogy az ember nagyon nehezen választ gyermekének. Vannak, akik megnézik a jelentését, és vannak, akik nem.

Minden tulajdonnév köznévből származik, így minden személynévnek és helynévnek volt egy eredeti jelentése is, de mivel a személy- és helynevek általában sok százados vagy akár évezredes múltra tekintenek vissza, e nevek jelentése sokszor már nem világos, a nevek puszta hangsorrá váltak.

A nevek elterjedésében igen nagy szerepe van a névdivatnak. Miután a gallokat legyőzték a rómaiak, azok hamarosan római neveket vettek fel, majd néhány évszázad múlva germánokat. Magyarországon az eredeti nevek mellett a honfoglaláskor és még utána is egy ideig a török majd szláv nevek jöttek divatba. A középkori névadásra hatással volt a Trója-regény. A 18. század végén és a 19. század elején pedig népszerű irodalmi művek terjesztettek egy-egy nevet. A reformkor idején váltak népszerűvé a rég elfeledett és felújított nevek (Béla, Zoltán, Ildikó, Enikő). A névdivat legtöbbször felülről lefelé terjedt: a polgárok utánozták az arisztokratákat, a falu a várost.

Nézünk meg pár női nevet, és annak jelentését. A Bettina név jelentése: A Bettina valójában az Erzsébet becézéséből, a Betta névből önállósodott egy nőiesítő képzővel. Az Erzsébetre visszavezetve a név héber eredetű, jelentése pedig Isten az én esküvésem. A Bettinák életük során gyakorlatiasak, sikeresek lehetnek.

A Bianka női név jelentése: A Bianka a latin és spanyol eredetű Blanka olasz formája. Jelentése szintén csodaszép, hiszen azt jelenti, fényes, ragyogó és tiszta. Ennek a lánynévnek a birtokosai könnyedek, energikusak, imádják a szépet.

A Dalma lánynév eredete és jelentése: A rendkívül különleges lánynév Vörösmarty Mihályhoz fűződik. Romantikus költőnk a dal szóból alkotta. Dalos lány lehet a Dalma viselője, aki nem szívesen hoz majd döntéseket.

Újabb különleges lánynév, az Emma jelentése: A germán eredetű Emma nagyságot jelent. A nevet viselő lányokra, nőkre igaz lehet az önállóság, a szabadságvágy és a sosem szűnő kíváncsiság.

Ezt jelenti a Noémi: A Noémi héber eredetű női név, jelentése pedig szintén különleges, azt jelenti, gyönyörűségem. A Noémi nevet viselő hölgyek finomak, nőiesek, kedvesek. Környezetükben méltán népszerűek.

És ezt jelenti a Zoé: A Magyar keresztnevek tára szerint a görög eredetű Zoé az egyik legnépszerűbb lánynév manapság. A görög eredetű gyönyörű női név jelentése élet. A Zoék pedig imádják az életet, vidámak, cserfesek, optimisták, nagyon szerethetők.

A Roberta lánynév jelentése: A különleges hangzású, nagyon elegáns női név germán eredetű, jelentése pedig fényes, hírnév. Viselőik biztosan nem maradnak életük során észrevétlenek.

Ez a jelentése a Liliána lánynévnek: A Liliána név angolszász eredetű, a jelentése pedig liliom. Viselőik valóban olyan csodaszépek, mint a virágok.

Az Albertina jelentése: A német eredetű különleges lánynév jelentése ragyogó és fényes. Kezdeményezőek, mégis nőiesek.

Hanna a legnépszerűbb lánynév volt 2016-ban. 1669 kislány kapta első keresztnévként, 425 újszülött pedig második keresztnévként. A héber eredetű név két női név egybeesése: a Johanna rövidülése és az Anna eredeti héber alakja is Hanna. Jelentése: kegyelem, könyörület, kedvezés; kegyelemért való könyörgés, illetve könyörülő, kegyelmes.

A második legnépszerűbb név az Anna. A közvetlenül a héberből átvett név héber formája Channá, Hanná (חַנָּה). Jelentése: kegyelem, könyörület, báj, kecsesség, kedvesség. A héberben jövevény, a kánaáni Anat istennő nevén keresztül a hettita föld és termékenység istennőre, Hannahannah anyaistennőre vezethető vissza. Az Anna Magyarországon az Árpád-kortól kezdve évszázadokon át a legnépszerűbb női nevek közé tartozott, a 16-18. században az egyik leggyakoribb női név, majd fokozatosan visszaszorult. Az 1990-es években újból igen gyakori lett, a 2000-es években pedig a leggyakoribb női név.

A 3. legnépszerűbb Jázmin nevet 866 lány kapta első névként és 217 kisbaba második keresztnévként. A Jázmin a Jasminum növénynemzetség nevéből származik, aminek az alapszava perzsa eredetű. A név jelentése a virág maga.

A bölcsesség jelentésű Zsófia görög eredetű, a Szophia névből származtatják. A Zsófia igen gyakori név volt Magyarországon a 16-18. században. A 20. században vesztett a népszerűségéből, de az 1990-es években ismét igen gyakori név lett, a 2000-es években már folyamatosan az első 10 leggyakoribb női név között szerepel. A görög eredetű Zoé nevet 833 kislány kapta első keresztnévként és 322 lánygyermek második keresztnévként. Az élet jelentésű név az 1900-as években csak szórványosan volt jelen Magyarországon, de a 2000-es évektől egyre népszerűbbé vált.  A lista hatodik helyén a Lili szerepel, mely több idegen név (Caroline, Elisabeth, Julia) közös becenevéből önállósult. A magyar eredetű Boglárka a boglár szóból ered, mely egyfajta fémveretes, ékköves, gyöngyös ékszer, és egy virág neve is.

   Minden név mögött lapul eredet és jelentés is, ezért érdemes utána keresnünk, hiszen sokszor megdöbbentő és érdekes lehet.

 

About The Author