Női színészek

Celeb

Női színészek

 

Manapság nem meglepő a képernyőn, vagy színpadon női színészekkel találkozni, de régen ugyan nők nem szerepelhettek a színpadon, csak férfiak. Ahol nem tiltották kifejezetten, ott is kevés nő választotta a színészetet, mert nem becsülték, és minimum könnyűvérűnek tartották őket. Némelyikük persze az is volt.

Manapság persze megoszlanak a nézetek. Elismert foglalkozásként tartják számon, hiszen nem könnyű út vezet el az Oscar-díjig. Az sem elegendő, ha valakit felvesznek a Színművészeti Egyetemre, hiszen attól még, hogy felvesznek, nem jelenti azt, hogy el is végzed, vagy ha elvégezted, nem biztos, hogy érvényesülni tudsz a pályán.  Ez az egyik legnehezebb munka a világon, nem kifejezetten nehéz fizikai munka, de nem is agyműtétként definiálnám, de a színművészet világa sem volna könnyebb bármely más foglalkozásnál.

Persze, egy színésznőnek nem csak a játékával kell magára hívnia a figyelmet, hanem az egyéniségével, megjelenésével, és nem utolsó sorban a kapcsolataival is.

Anne Hathaway amerikai színésznő karrierjét romantikus tini komédiákkal kezdte, idő közben igazi színművésszé forrta ki magát. A neveletlen hercegnő című romantikus vígjátékban nyújtott főszereplésével egy álmodozó tini lányt alakít, egy kifejezett szürke egeret, mondhatni csúnya lányt, aki nem örvend túl nagy népszerűségnek a gimiben, egy szép napon azonban unalmas kis élete fordulatot vesz, hiszen megtudja, hogy királyi vér csorgadozik az ereiben.

A kócos fürtű Mia át csetlik-botlik a filmen, majd végül nagymamája szereplésével – gyönyörű hercegnővé válik, és felnő a feladathoz.

A kereken 50 éves Jennifer Aniston, a Jóbarátok című vígjáték sorozat Rachel Green-je vívta ki talán az elismerést a sorozat 6 főszereplője közül. Azóta is képernyőn láthatjuk őt, viszont tény, hogy Rachel Green hozta meg számára a sikert.

Ha kiejtjük a szánkon a „szex szimbólum” szókapcsolatot, Brigitte Bardot jusson eszünkbe. Filmjeiben gyakori volt a meztelenkedés és az erotika, többnyire a rendezők csak a külsejére apelláltak. Viszont az ötvenes évek végén megjelenő francia új hullám magába szippantotta és kiemelte a szimpla barbie baba státuszból. Jean-Luc Godard az 1963-as Megvetés című filmjéhez eleinte feleségét és visszatérő színésznőjét Anna Karinát akarta, illetve a hollywoodi színésznőt Natalie Woodot. Végül Bardotot választotta, amely szerep a színésznő karrierje csúcspontjának számít. Godardnak pedig ez volt az első színesben forgatott munkája, amely az éles, kontrasztos színekkel való kísérletezésével még inkább többletjelentést tudott kölcsönözni a Moravia regény adaptációjának.

Ritka egy olyan habitusú színésznő, mint az angyali, és bájosan nőies Audrey Hepburn. Külleme törékeny, visszafogott, befelé forduló stb. mind olyan tulajdonságok, amelyekkel nem igazán lehet érvényesülni. Mégis ezek a jellemvonások teszik még inkább vonzóvá a szerepeit. Mindmáig a legemlékezetesebb szerepe a Truman Capote kisregényéből adaptált Álom Luxuskivitelben, amelynek legendás képsorai a popkultúra részévé váltak. Audrey Hepburn által megformált Holly Golightly alakjában még soha nem láthatunk ennyire arisztokratikus call girl-t a filmtörténelemben.

Marilyn Monroe amerikai színésznőnek nem csak a szerepek álltak jól, de hangja is volt rendesen. Viszont nem tehetségével lőtte be magát a média és filmvilág történelmébe, sokkal inkább Kennedy amerikai elnök szeretőjeként tartják számon ezt a porcelánfehér bőrű, szőke színésznőt, aki nagyon fiatalon, 32 évesen hunyt el tisztázatlan körülmények között.

Tehát az előítélet, – miszerint a színésznők nem kifejezetten prűdek, – nem alaptalan.  Hiszen egy művésznőnek érdekesnek kell lennie, kiemelkedőnek egyéniség szempontjából is, nem csak megjelenés ügyileg, ha be akar libbenni a filmiparba, vagy esetleg életben akar maradni a színpadon. Hiszen a hírnévnek ára van.

About The Author