botmixer

Botmixerek típusai

Konyha

A botmixerek rendkívül sokoldalú konyhai eszközök, hiszen az aprítástól egészen a leves és szószkészítésig mindenre felhasználhatók. Ehhez számos kiegészítő áll rendelkezésünkre, de a botmixer kivitele is nagyban befolyásolhatja a felhasználhatóságot. Az alábbiakban a botmixerek típusait vesszük át részletesebben.

Botmixer vásárlás előtt

Először is fontos eldöntenünk néhány alapvető kérdést, mielőtt kiválasztanánk a számunkra leginkább megfelelő botmixert.
Ezek közül az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen gyakran fogjuk használni a mixert? Attól függően, hogy milyen gyakran fogjuk használni az adott terméket, szükséges kiválasztani például a motort.
Emellett fontos még, hogy mire is fogjuk használni a mixert? A választásnál fontos, hogy tisztán lássuk, hogy milyen funkcióra van leginkább szükségünk. Több készüléket lehetséges többféle kiegészítővel megvásárolni, amelyek például megfelelőek lesznek a turmixoláshoz, míg más kiegészítő a jéghez lesz megfelelő.
Végül fontos, hogy milyen falhasználás területe fogjuk használni a botmixert? Amennyiben otthoni konyhai feladatokra keresünk botmixert, akkor egy jóval kisebb teljesítményű gép is elegendő lehet, de a nagykonyhai botmixerek már egy egészen más szintet képviselnek teljesítményben és minőségben is.

Botmixer előnyei

A botmixereket merülő keverésre hozták létre. Az asztali mixerekhez képest kis hátrányként említhető, hogy tartani kell azt használat közben és ott kell lennie mellette. Előnye azonban az, hogy a legújabb botmixerek nagyon könnyűk és gyorsak, ezáltal a használata kevés időt vesz igénybe. Emellett még az alábbi előnyökkel rendelkeznek a botmixerek:

 • Kis súly
 • Gyors munka
 • Egyszerű kezelés
 • Egyszerű tisztítás
 • Gyakran sok kiegészítővel rendelkezik, például habveréshez vagy épp daraboláshoz

Botmixer típusok

A botmixereket számos ismérv alapján csoportosíthatjuk. Ezek között megtalálhatjuk a felhasználási terület, kivitel, funkció szerinti csoportosítási lehetőségeket is.

Botmixer típusok – felhasználási terület szerint
A botmixer típusok közül az első és legfontosabb, hogy milyen felhasználási területre készült az adott szerkezet. Ezek szerint megkülönböztethetünk:

 • háztartási botmixert
 • nagykonyhai botmixert

A háztartási botmixerek ugyan olcsóbbak, de teljesítményük és élettartamuk is jellemzően kisebb. A nagykonyhai botmixer ezzel szemben ipari teljesítménnyel rendelkezik és a hosszabb élettartam elérése érdekében az alkatrészek minősége is magasabb.

Botmixer típusok – kivitel szerint
A felhasználási területen felül még érdemes foglalkoznunk a botmixerek kivitelével is. Ezek szerint megkülönböztethetünk:

 • vízszintes markolatú botmixert
 • függőleges markolatú botmixert

A legtöbb ember számára a függőleges markolatú botmixerek a legismertebbek, azonban a függőleges markolattal rendelkező gépek segítségével is elvégezhetjük ugyanazt a munkát. A két típus közötti döntés leginkább az egyéni döntés függvénye.

 

Botmixer típusok – funkció szerint
A botmixerek funkció szerinti csoportosítása nagyban függ attól, hogy az adott géphez milyen kiegészítők csatlakoztathatóak. Ezek közül az alábbiakkal találkozhatunk a leggyakrabban:

 • habverő szár
 • keverő szár
 • aprító szár

Értelemszerűen mindegyik kiegészítő különböző ételek elkészítésére alkalmas, a habverővel inkább süteményekhez szükséges habot verhetünk, míg az apró szárral húst, zöldséget dolgozhatunk apróra. A keverő szár számos étel elkészítésében segíthet, de az egyszerű keverés és így a jó eldolgozás a legnagyobb előnye.

A botmixerek között tehát számos típust megkülönböztethetünk. Attól függően, hogy számunkra milyen típus is szükséges, a szerint érdemes kiválasztani a legmegfelelőbb gépet. Amennyiben a fenti kérdéseket megválaszoljuk magunkat, akkor a típusok között is könnyedén tudunk majd dönteni. Fontos továbbá az is, hogy ha nagykonyhai gépre van szükség, akkor az igazán jó minőségű és megbízható legyen, hiszen nem engedhető meg a fennakadás egy étteremben.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?