Meglepő eredmények- Tényleg boldogabbak a nők gyermek és házastárs nélkül?

Hírek

Lehet ez gyanúsításnak tűnik, de mostanság már a tudomány is belátta: A nők, akik nem élnek házasságban és gyermektelenek, ők alkotják a népesség legboldogabb alcsoportját.

Ezt körülbelül úgy lehetne leírni, ha Ön férfi, nősüljön meg, de ha nő, maradjon egyedülálló.

Paul Dolan a londoni School of Economics professzora, a viselkedéskutatás szakterületére specializálódott. Elmondta, hogy a legfrissebb bizonyítékok azt mutatják, hogy a siker mérésére használt hagyományos markerek nem korreláltak a boldogsággal – különösen a házassággal és a gyermekneveléssel.

 

A professzor a Hay fesztiválon tartott előadást, ahol kissé vulgárisan megközelítve próbálta elmagyarázni ezt a témát:

A tanulmány megállapította, hogy a házasok boldogságszintje magasabb volt, amikor a társuk is a szobában volt. A házastársak magasabb letörtséget, nyomorúságot akkor mutattak, ha a párjuk nem volt jelen.

“A házasok boldogabbak, mint bárki más, de csak akkor, ha a házastársuk is a szobában tartózkodik. Ha nincs jelen, kib*szott nyomor.”- mondja a professzor.

A férfiaknak azért fontos a házasság, hogy megnyugodhassanak. Kisebb kockázatot vállalnak, több pénzt keresnek és egy kicsit tovább élnek. Ellenben a feleség dolga a támogatás, és rövidebb lesz az élete, mintha soha nem menne férjhez.

A vizsgálat azt mutatta, hogy azok voltak a legegészségesebb és legboldogabb nők, akik sosem házasodtak meg, és szültek gyereket.

Dolan legutóbbi könyvében, melynek címe Happy Ever After, az American Time Usa Survey bizonyítékát említi. Összehasonlította a boldogság és letörtségi szinteket házas, elvált, és özvegyi egyének között.

A nők egészségét leginkább a házasság befolyásolta, a középkorú házas nők pedig még jobb fizikai és mentális állapotúak voltak, mint az egyedülálló nők.

A legegészségesebb és legboldogabb nők azok voltak a vizsgált emberek közül, akik sosem házasodtak meg, és sosem szültek.

Említésre került, hogy mi is határozza meg egy nő értékét. Társadalmunk szerint az, hogy egy nőnek sikerült-e férjet találnia, és gyereket szülni neki.
Emiatt viszont, temérdek nő nagyon rosszul érezheti magát, hiszen nem felel meg a társadalmi normáknak, ezáltal a társadalom szemében nem lesz sikeres.

 Tegyük fel, látsz egy negyvenes nőt, aki sosem szült. Az első gondolatod az lesz, hogy ez szomorú, nem igaz? Talán egy nap találkozik a nagy Ő-vel, aki változtat ezen a helyzeten. Lehet így lesz. De nagyobb esély van rá, hogy találkozik egy férfivel, aki boldogtalanabbá teszi, és hamarabb meghal. – Ecseteli a professzor, aki maga is nős férfi.

 

Forrás: Blikk.hu

Paul Doran és könyve

About The Author

Vélemény, hozzászólás?