4+1 trükk, amitől mosógéped mindig ragyogóan tiszta lesz

Egyéb kategória

Biztosan emlékeztek azokra az időkre, amikor az otthonunkból hiányzott az automata mosógép. A félautomata és a kézi mosás nyilvánvalóan sokkal kényelmetlenebb és lassabb volt, mint manapság. Miután már a családunk megvette az automata mosógépet, a mosást sokkal szívesebben végeztem. Néhány évig kifogástalanul működött a mosógép, viszont egy idő után már elkezdődtek a kellemetlen szagok. A vizet is több ideig melegítette fel, ami a mosási időt is növelte. Ez után vállalkoztam arra, hogy kitisztítom a mosógépet ezekkel a fantasztikus praktikákkal.

1. A mosógép szivattyú tisztítása

Onnan tudhatjuk, hogy a szűrő erősen szennyezett, hogy a gép nem tudja elvezetni a vizet, ezáltal a víz más irányba indulhat el és bárhol kifolyhat. De talán ezt a legegyszerűbb kitisztítani:
– Nyissuk fel a mosógép szűrőjének a fedelét. Mielőtt ezt megtennénk, készítsünk oda biztonság kedvéért egy törölközőt vagy egy kisebb edényt a víznek.
– A szűrő fedelét óramutató járásával ellenkezőleg csavarjuk ki és távolítsuk el az összes szennyeződést. Miután megtisztítottuk a nyílást, zárjuk vissza és csukjuk be a takaró lemezt.

 

2. Adagoló tartály tisztítása

– Szedd ki az adagolótartályt a leírásnak megfelelően. Tisztítószer segítségével eltávolíthatjuk a mosószermaradékokat.
– Ecet és szódabikarbóna segítségével eltávolíthatjuk a rozsdafoltokat. Kenjük be a tartály egész felületét a keverékkel, majd hagyjuk pár órán keresztül hatni

3. Vízkő eltávolítás a dobról

Mivel a vízkő leggyakrabban kalcium- és magnézium kabornátból áll, így ellene szerves vagy szervetlen savakat alkalmazhatunk. A legegyszerűbb módszer a vízkő ellen a szinte minden háztartásban megtalálható citromsav, vagy ecet.
– Tölts a mosószer adagolójába pár csomag citromsavat -1-6 csomaggal, ez a térfogattól és a szennyeződés méretétől függ- és indítsd el a mosógépet a legmagasabb hőmérsékletű és mosási idejű programmal.

4. A gumiszigetelés tisztítása

Az ajtó gumi szennyeződik szinte a leghamarabb. Gyakran elszennyeződik és bepenészesedik, ezért nagyon alaposan ki kell tisztítani.
– Ha penészes a mosógéped és ezzel együtt kellemetlen szagok jelentkeznek, akkor erős hatású tisztítószert alkalmazzunk. De vigyázzunk, hiszen a klór tartalmú tisztítószerek roncsolhatják a gumiszigetelést.
– A tisztítószerből tegyél egy keveset egy szivacsra. Óvatosan kezdjük el magunk felé húzni. Így már tisztíthatjuk is a fémrész környékét és a tömítő gyűrűt is. Vigyázzumk tömítő gyűrűvel, ha túl erősen húzzuk, megsérülhet.

4+1. Mosógép ajtó tisztítása

Egyértelmű, hogy mosás után nem csak a ruhánk, hanem az ajtó is nedves marad. Mindig hagyjuk nyitva egy rövid időre a mosógép ajtaját, hogy ne penészedjen be.

Ezek egyszerű tanácsok, mik nem igényelnek hosszadalmas munkálatokat, viszont biztosan fog segíteni abban, hogy ne kelljen pár év után új mosógépet venni. Nem csak újszerbben fog kinézni a mosógép, de mosás után a ruhák is sokkal tisztábbak lesznek.

 

 

About The Author