Menstruáció

Menstruáció

Menstruáció- más néven havibaj.

A nők minden hónapban esedékes látogatója. A szerencsésebbek semmiféle testi fájdalmat nem élnek át ilyenkor, meg sem kottyan nekik, de persze vannak olyan hölgyek, akik nem mondhatják ilyen szerencsésnek magukat, és hasi görcsökkel küzdenek, fáj a hátuk, szédülnek, hányingerük van.

Miért van mindez? Miért van, hogy az egyik nőnek fáj, a másiknak meg sem kottyan?

Felmerül a kérdés, talán nincs is olyan nő, akiben még ne merült volna fel, hogy miért is menstruálunk?
Tabu? Nem tabu?

Amikor először találkozunk a havi látogatónkkal, még félve említjük meg. Ha baj van, nem is igazán tudjuk, hogy kihez forduljunk. Persze felnőttként, kifejlett nőként már a párunk előtt sem tabu a téma, hiszen ez a nők úgymond természetes velejárója. Az Amerikai Nőgyógyászok Szövetsége közleményben ajánlotta, hogy ugyanúgy az egészségi állapot egyik létfontosságú jeleként tekintsenek rá, mint a vérnyomásra, pulzusra vagy testhőmérsékletre.

A ciklusunk végeredményben egy nagyon összetett hormonális rendszer. A menstruációs ciklusunk első napjának azt a napot nevezzük, amikor megérkezik a vérzés. Ez a ciklus 4 főszakaszra osztható

. Az első része a menstruációs vérzés, amikor 2-7 napon keresztül a méhnyálkahártya vér-, valamint folyadék elegyeként távozik a méhünkből.

A második szakasz a peteérés szakasza. Ez alatt a szervezet felkészülését kell érteni a petesejtek megnövesztésére a petefészkekben.

A harmadik szakasz az ovuláció szakasza, vagyis az érett petesejt kiszökik a tüszőből, és végbemegy az ovuláció.

A következő szakasz pedig az ovulációtól a következő menstruációig terjed, ezt hívjuk luteális szakasznak.

És ez az egész folyamat az agyalapi mirigyből indul ki.

A nők számos dolgot túl tudnak reagálni, így azt is, hogy ha nincs valami rendben a havi vérzéssel.

De mikor kell valójában komolyan venni, és bajként tekinteni rá? Ahány nő, annyiféle lehet a menstruáció: egyénenként eltérő lehet.

Van azonban néhány jel, amely arra utal, hogy valami nincs rendben – ezekkel a tünetekkel mindenképpen forduljunk orvoshoz!

A menstruációs ciklus során szinte folyamatosan változik a női hormonok szintje, egyensúlya, így a hölgyek érzelmi, fizikai és szellemi állapota is jellegzetes mintázatot mutathat. Ezt a nők egy része egyáltalán nem érzékeli, másoknál viszont nagyon hullámzó lehet a hangulata, és erős fizikai tüneteket is megtapasztalhatnak magukon, különösen a menstruációt megelőző egy-két hétben.

A premenstruációs tünetek (például a mellfeszülés, az idegesség vagy érzékenység, a puffadás, a bőrtünetek stb.) a hölgyek mintegy 80 százalékát érinthetik kisebb-nagyobb mértékben, és minden ötödik nőnél a tünetek súlyosabbnak tekinthetőek.

Az úgynevezett premenstruációs diszfóriás zavar nők 3-8 százalékát érinti, és akár annyira intenzív tünetekkel is járhat, melyek a hétköznapokat, például a munkavégzést is jelentős mértékben befolyásolhatják. Jelentkezhetnek fizikai tünetek (például extrém fáradékonyság, aluszékonyság, álmatlanság, puffadás), szellemi problémák (pl. koncentrációs zavarok) vagy pszichés zavarok (például extrém szorongás, hangulatingadozás, dühkitörések).

A premenstruációs diszfóriás zavar gyógyszerekkel, gyógynövények és étrend-kiegészítők segítségével általában jól kezelhető. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy bizonyos fogamzásgátló gyógyszerek vagy eszközök, például a méhen belüli eszköz (IUD, “spirál”) megváltoztathatják a menstruációnkat!

About The Author