Terhesség alatt menstruáció

Menstruáció Terhes

Előfordulhat, hogy a babát váró kismamának vérzése van. Megtévesztő, ha pont abban az időpontban, mint amikor korábban a havi ciklusa jelentkezett.

De ez nem a normál esetben vett menstruációt jelenti, ugyanis a vérzésnek több oka is lehet.

Miért jelentkezhet vérzés?

A terhesség alatti “menstruáció”, nem egyenlő a terhesség előtti menstruációval. Az, hogy miért jelentkezik vérzés, az több mindennel magyarázható. “Egyrészt van olyan eset, amikor a terhes nőnél pont a szokásos időpontban érkezik meg a vérzés, mint ahogy a menstruációja szokott megjönni. Ilyenkor előfordulhat, hogy a fogantatás később történt meg és ebből kifolyólag leválik egy darabon a méhnyálkahártya. Vannak olyan kismamák, akiknek az első hónapokban szinte mindig jelentkezik azonos időpontban, sőt még a korábbi menstruációs görcsökhöz képest a hasa is fáj.

A szervezet úgymond emlékezik rá, mikor szokott a menstruáció kezdődni és hasonló tüneteket produkál a test. Ez gyengébb vérzéssel jár, mint a normál esetben, és csupán egy-két napig tart. Hormonális okokból is léphet fel vérzés, de ez inkább az első harmadban jellemző. Ezenkívül megerőltetéstől, vagy vizsgálat utáni, esetleg közösülés okozta hüvelyi vérzésről is beszélhetünk”-tudjuk meg a szakorvostól.

Előfordulhat ún. implantációs vérzés, amikor a megtermékenyített petesejt a méh belsejébe jut. Ez a vérzés enyhén rózsaszín, sárgás rózsaszín, erős rózsaszín, barna vagy piros is lehet. Ugyanakkor a vetélés is okozhat vérzést terhesség alatt. Ezt viszont heves vérzés és erős görcsök kísérik.

A méhen kívüli terhesség jele, ha vizes vérzést tapasztalunk, valamint komoly fájdalmat a has egyik felének alsó részén. A méhen kívül terhességet jelezheti még gyakran a szédülés, a hányinger, váll fájdalmak és rektális nyomás. Hüvelyi vérzés léphet fel PAP-kenet után, szex vagy hüvelyi vizsgálat után. A hüvelyi vérzés oka pedig annak tudható be, hogy több vér jut a méhnyak irányába a terhesség idején.

Vérzés a terhesség alatt jelentkezhet akkor is, ha a teherbe esés előtt valamilyen fogamzásgátlási módszerrel éltünk. Köszönhető a hormonális változásoknak, melyek ilyenkor a szervezetben történnek. Mindenesetre ha terhesség alatt vérzést tapasztalunk, késedelem nélkül forduljunk orvoshoz!

Van különbség a hüvelyi vérzés és a menstruáció között. Sok nő tapasztal hüvelyi vérzést terhesség idején, de meg kell különböztetni azt a menstruációtól: utóbbi akkor jelentkezik, amikor egy nő nem terhes. A menstruációs ciklus szünetel várandósság alatt. Ellenőrzés alatt tartják a szervezet számos pontján termelődő hormonok. Menstruációs ciklus idején a hormonok segítik a petefészkekből kiszabaduló petéket a petevezetőkbe jutni.

Egy érett petesejt képes élni a petevezető külső szélén is 12-24 órán át. Ha 24 órán belül nem termékenyítik meg, megromlik, a szervezetben a hormonszint pedig fokozatosan csökken, ez pedig a méhnyálkahártya vedléséhez vezet, azaz a menstruációhoz.

A hüvelyi vérzés viszont az, aminek hangzik: vér folyik a hüvelyből, rossz időben és nem megfelelő mennyiségben. A heves hüvelyi vérzés a menorrhagia – a kis mennyiségű pedig a hypomenorrhea.

 

A vérzés nem minden esetben jelent rosszat

Sok esetben a terhesség alatti vérzés aggodalomra ad okot, de szerencsére nem minden esetben jelent rosszat. Várandóság alatt a vérzés mennyiségét tekintve kétféle véglet fordulhat elő. Az egyik, amikor olyan nagy mennyiségben érkezik, hogy szinte ömlik a vér, a másik esetben enyhe, pecsételő, barnás váladék látható. E két állapot között bármi előfordulhat.Előbbinél természetesen érdemes azonnal az ügyeletre menni, a másik esetben többet ér, ha a kismama nyugalomba helyezi magát és pihen, nem rohan azonnal a kórházba, ugyanis a beavatkozási lehetőségeink rendkívül végesek. Az orvosnak, vagy szülésznőnek viszont ezt “normális” időben jelezni érdemes. Vannak kismamák, akik az egész terhességüket kihúzzák úgy, hogy többször véreznek, de szerencsére az embryo vagy magzat ott van és egészséges. 

Komolyan kell venni

A vérzést komolyan kell venni, függetlenül attól, hogy mi váltotta ki. Az első 12 hétbenazért veszélyes, mert a vetélés első jele lehet. “Az első trimeszterben körülbelül minden hatodik terhesség vetéléssel végződik. A vetélésen kívül egyébként méhen kívüli terhességre, méhszájelváltozásra és fertőzésre is utalhat. A vetélés erősebb hasi görcsökkel és vérzéssel jár, mint a menstruáció. Ha inkább vízszerű, sötétebb a vér, és éles szúró alhasi fájdalommal jár, akár méhen kívüli terhesség veszélye is fennállhat.

A 12. hét utáni vérzésnek sem kell feltétlenül örülni, de szintén nem biztos, hogy bajt jelent. Ilyenkor már ritkábban fordul elő vetélés, esetleg mélyen tapadó lepényre utalhat. Az utolsó trimeszterben lévő kisfokú vérzéseknél azért sem kell megrémülni, mert a baba ilyenkor már életképes és be lehet fejezni a terhességet. Természetesen ilyenkor nagyon fontos, hogy minél gyorsabban kórházba kerüljön a gravida. A legtöbb nő komplikáció mentesen átvészeli a terhesség alatti vérzést, de minden esetben érdemes kivizsgáltatni, hogy mi okozhatta.

Menzesz szerű vérzés olyan esetekben jelentkezhet

-amikor a megtermékenyítés a ciklus vége felé történik, így később a már létrejött terhesség mellett jelentkezik a „soron következő” menstruáció,

-ha hormonális eredetű a vérzés – ez az első harmadban többször is előfordulhat, nincs köze a menzeszhez,

-amennyiben a női szervezet megjegyezte, mikor esedékes a következő menstruáció – pár csepp vér kíséretében akár a szokásos tüneteket (enyhe görcsölés, hányinger stb.) is tapasztalhatjuk.

Mivel ezek a menstruációs tünetek könnyen megtéveszthetik a leendő anyukát (olyannyira, hogy esetleg nem is gondol terhességre), nem egy olyan eset előfordult már, hogy a kismama „legutolsó” menzesze (amelynek időpontja a terhesség korának számításában alapvető adat) idején már több hónapos terhes volt.

Éppen ezért ne a menstruáció késését vagy kimaradását vegyük a terhesség 100%-os biztosítékaként, hiszen mint láthattuk, a terhesség alatt is vérezhetünk, figyeljünk oda testünk egyéb jeleire is!

A vérzés a várandósság alatt legtöbbször nem jó jel, számos bajra figyelmeztethet minket, így már pár csepp barnás folyás esetén is azonnal keressük fel orvosunkat!

About The Author