Anyák napja az óvodában

Anyáknapja

Minden évben van egy nap, amiről sohasem feledkezünk meg, ez május első vasárnapja, az Édesanyák és a Nagymamák ünnepe. Mindenki életében az Édesanya különleges helyet foglal el. Ő az kivel örömünket, bánatunkat megoszthatjuk, akiben mindig bízhatunk. Az Édesanyák szeretete egy életen át végigkísér minden embert, ez a szeretet, amely nem szab feltételeket, nem követel, nem kételkedik.
Megemlékezés az édesanyákról régi hagyomány, már a görögök is tartottak ilyen napokat, mindez hosszúra nyúlik vissza, de a lényeg, hogy napjainkig egyre jobban élő, elfelejthetetlen szeretet ünneppé nőtte ki magát, minden családban örömteli pillanatok forrása az emlékezés.

Fontos, hogy a gyermekek édesanyák, nagymamák iránti természetes és megkérdőjelezhetetlen szeretete ne csak az érzés szintjén legyen jelen, hanem tudatosuljon is. Éppen ezért az óvodában minden évben lelkesen készülnek erre az ünnepre. Dalokat, verseket elevenítenek fel, és kézműves ajándékokkal pecsételik meg a pillanatot. Aztán amikor megérkeznek az anyukák, és leülnek szemben a kicsikkel a csoportszobákban kialakított “nézőtéren” kicsit nagyobb lesz a megilletődöttség, a szereplési drukk, de ezzel együtt válik igazi örömünneppé a gyermekek alkalomra készült műsora..Viszont vannak olyan gyerekek, akik nem szeretik a szereplést. Egyenest stressz spirálba kerülnek, ha ki kell állniuk több ember elé, pláne ha ezek felnőttek, és ennek következménye, hogy szorongó felnőttek válnak majd belőlük.
Itt az ideje változtatni.

A család bevonása nagyon fontos minden óvodában, és az anyák napja kiváló lehetőség arra, hogy bizalmasabb kapcsolatot alakíthassunk ki a gyermek hozzátartozóival. Ez az ünnep sokkal több, sokkal szebb és különlegesebb megvalósítást érdemel.
Mostanában egyre több oviban tartanak rendhagyó anyák napját.

Hogy mitől lehet rendhagyó egy anyák napja?

Ezeken az alkalmakon a gyerekek nem műsort adnak, hanem közösen játszanak, barkácsolnak, táncolnak az anyukákkal. Így azok a gyerekek, akik egyenest rettegnek a szerepléstől, beolvashatnak a tömegbe. Persze így is lehet verset mondani, énekelni és ajándékot átadni. Talán az anyák napi műsor már lerágott csont. A gyerekek szájába beadnak egy verset, dalt vagy mondókát. Rendszerint minden ünnepségen ugyanaz hangzik el. Az anyukák, apukák végig ülnek egy fél órás, egy órás műsort, kötelező taps kíséretében, majd gratulálnak az óvodapedagógusoknak, hogy milyen nagyszerű munkát végeztek.

Anyák napi műsor helyett anyák napi teadélután?

Lehetne ennek az ünnepnek új neve: anyák napi műsor helyett anyák napi délelőtt vagy délután. Szervezzünk közös kézműves délutánt, süteménysütést az anyukákkal, nagymamákkal. A nap lezárásaként egy nagy körtánc, közös éneklés, kötetlen játék megkoronázza a szép ünnepet. Sok gyerek anyukája nem tud időben odaérni ezekre a műsorokra más elfoglaltság miatt, és elég rosszul érinti a gyermek lelki világát, ha szaval az anyukájának, és az nincs is jelen. Így ez az esetleges gond kipipálva!

Meghívó ollózás helyett éljen a digitalizáció! A mai világban már egyszerűen készíthetünk digitális meghívókat, melyek ugyanolyan szépek, mint a hagyományosak, ám készítésük során nem használunk fel temérdek papírt, festéket, ragasztót. Interaktív táblarajzolós programjában, de akár számítógépen, laptopon (Paint program) is alkothatnak a gyerekek, a kész művet pedig elküldhetjük e-mailben az anyukáknak.

Ne csak az anyukák kerüljenek a centrumba, éljenek az ügyes kezű apák, és nagypapák! Az ügyes kezű, kreatív apukák biztosan szívesen segítenek egy délutáni barkácsolás alkalmával virágtartót vagy bármi egyebet készíteni anyának. A közös titok, a megosztott munka összehozza apát és gyermekét. Anya pedig nagyon fog örülni a kedves produktumoknak!

 

About The Author

Vélemény, hozzászólás?