Mikor van anyák napja?

Anyáknapja

Mikor van anyák napja? Ezt mindenki tudja: május első vasárnapján. De nem minden országban. Meglepő, de a legtöbb országban ez a nap május 2. vasárnapjára esik. De vannak országok, ahol nem hogy nem májusban tartják az anyák napját, de még csak nem is tavasszal, ráadásul van, ahol nem is vasárnap ünneplik, és van, hogy nem a naptár napjaihoz, hanem dátumhoz kötötten!

Norvégiában például február 2. vasárnapján jön el ez a szép, anyukákat köszöntő ünnepnap.

Grúziában március 3. vasárnapján. Tudjuk, hogy március 8. nemzetközi nőnap, viszont Bulgáriában és Afganisztánban ez nem csak nőnap, de az édesanyák napja is.

Március 21., a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa (például Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia), illetve a magyar paraszti hagyományban is a március 20. utáni első vasárnap ünnepelték Gyümölcsoltó Boldogasszony napját, amely összevontan anyák napja, nőnap és „Valentin-nap” is volt; a leányok virágot ajándékoztak kedvesüknek, a gyermekek pedig verssel vagy dallal köszöntötték fel édesanyjukat és nagyanyáikat.

Március 25-én ünneplik az édesanyákat Szlovéniában. Május első vasárnapján pedig Litvánia, Magyarország, Portugália, Románia, Spanyolország, valamint Szerbia ünnepli az anyák napját.

A legtöbben viszont május második vasárnapján ünneplik az édesanyákat, így az Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Dél-afrikai Köztársaság, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Malajzia, Németország, Olaszország, Peru, Szlovákia, Svájc, Tajvan, Törökország, Ukrajna, valamint végóül, de nem utolsósorban Lettország ünnepli ezen a napon az anyákat, édesanyákat, nagymamákat.

Május 10-én Latin-Amerika legtöbb országa, Hongkong, India, Pakisztán, Szingapúr. Egyetlen egy ország ünnepli május 26-án, és ez Lengyelország.

Ne maradjon el esemény nélkül május utolsó vasárnapja sem, ilyenkor ünnepli az anyák napját Franciaország, Marokkó és Svédország, június 2-a pedig Luxemburgé, az anyák napja szempontjából.

Augusztus 15-én tartja ezt az ünnepnapot Costa Rica és Antwerpen. Október második hétfője Malawié, október harmadik vasárnapja pedig Argentínáé!

Amint látjuk, szétszóródott ez az ünnepnap szinte az egész évre. De mi ennek az oka?

Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték meg az anyák napját. 1907-ben a philadelphiai Anna M. Jarvis próbálta az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni. Az ünnepet május második vasárnapjára tűzte ki, elhunyt édesanyja emlékére. Rengeteg időt és energiát szánt arra, hogy az ünnepet előbb állami, majd nemzetközi ismertségűvé tegye. Jarvis a célját 1914-ben érte el, amikor Woodrow Wilson amerikai elnök a napot hivatalos ünneppé nyilvánította. Az ünnepet „felkarolták” a virágkereskedők, üdvözlőlap-gyártók, cukorka- és ajándék-kereskedők, akik Európában is propagálni kezdték az Amerikában elterjedt ünnepet, amelynek hatására az gyorsan népszerűvé vált a kontinensen is.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját.
Franciaországban a mozgó ünnepekhez, Pünkösdhöz igazodva, vagy májusban, vagy júniusban tartják az anyák napját – ez a “Fete des Meres”. Ilyenkor az édesanyák kapnak a családjuktól egy extra pihenőnapot. Mindenki segít valamiben – sütni, főzni. Vidámsággal telik a nap – Ooh-la-la!- mondják ilyenkor a franciák.

Mexikóban május 10-én mariachi zenekarokat bérelnek, hogy a gyermekek szerenádot adhassanak édesanyjuknak. Ilyenkor jár egy tamales vagy atole – egy kukoricából készült forró ital is az anyukáknak.

Etiópiában is családi összejövetellel ünneplik az anyaságot. Ez egy többnapos ünnep – “Antrosht” – és az esős időszak végén tartják, valamikor októberben vagy novemberben, nincs fix napja. A háromnapos ünnepre a leánygyermekek hozzák a fűszereket és a tejtermékeket, míg a fiúk a húsokat.

Thaiföldön nem csak a valódi, hanem a jelképes anyaságot is megünneplik, mégpedig augusztus 12-én, “Wan Mae”napján. Ezen a napon van az ország anyakirálynőjének, Sirikitinek a születésnapja és ekkorra esik az ünnep is, mivel őt minden thai anyjának nevezik. Pazar díszekkel, fényekkel, aranykeretes portrékkal, ünnepi felvonulással ünneplik a királynőt. Családon belül az édesanyák jázminvirágot kapnak, ami a kedvesség és a tisztaság szimbóluma.

About The Author

Vélemény, hozzászólás?