Anyák napi filmek

Egyéb kategória

Május első vasárnapján ünnepeljük az édesanyákat, nagymamákat. Ilyenkor ismét fellendül a virágüzletek forgalma, de van, aki kreatívabb ajándékkal próbálja meglepni édesanyját ezen a jeles napon. Kézműves textilvirágok, melyek sosem hervadnak el, wellness hétvége – egy örök élmény. Akármilyen ajándékkal is szándékozzuk meglepni az édesanyákat, a szándék a lényeg.
Az anyák napja annyira nélkülözhetetlen ünnep, hogy több filmet is készítettek ebben a témában.

1.Anyák napja

Mi a közös a lobbanékony Sandyben, a káprázatos ékszereket reklámozó Mirandában és a férjét odaadóan szerető Jesse-ben ? Mindhárman édesanyák, és bár a mindennapjaikban egészen más örömökkel és kihívásokkal néznek szembe, anyák napján valamennyien megtapasztalják, mit is jelent édesanyának lenni.
Sandy nemrégiben vált el férjétől, a jóképű Henrytől, és kénytelen megemészteni, hogy az exe egy nála fiatalabb, csinos nőt vet el feleségül. Az új asszony jelenléte nem csupán hiúságában, de anyai érzéseiben is sérti Sandyt. Eszeveszett versengésbe kezd vetélytársával, amíg egy nehéz helyzet rá nem ébreszti, hogy válás ide vagy oda, továbbra is ő a család összetartó ereje.
Mirandával látszólag kesztyűs kézzel bánt az élet, ezer wattos mosolyával amerikaiak millióit csábítja ékszervásárlásra, azonban nagy árat fizetett a karrierjéért. Anyák napja közeledtével senkije sincs, akivel ünnepelhetne, csak lökött ügynöke, Lance. Ám ekkor feltűnik a lánya, akit Miranda még tizenévesen örökbe adott, és akinek minden vágya, hogy végre megismerje vér szerinti édesanyját.
Jesse egy indiai származású férfit választott férjéül, és úgy szégyelli előtte rasszista anyját, Flót, hogy inkább azt hazudja férjének, Russellnek, hogy már nem él. Így aztán amikor Jesse szülei úgy döntenek, hogy meglepik őt és leszbikus testvérét, Gabit anyák napján, Jessenek minden rafinériájára szüksége van, hogy elkerülje a nagy összecsapást.
Az erősebbik nemet Bradley képviseli, aki szomorúan készül az ünnepre, ez lesz ugyanis az első anyák napja gyermekei anyja nélkül. Még nincs egy éve, hogy özvegyen maradt két lányával, akik miatt kisebb-nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie. Igazi nevetős anyák napi film, garantált a káosz.

2.Édesek és mostohák

Menjünk vissza az időben 1998-ra: a karrierista Julia Robertsnek nem csak a mostohaszereppel és az eddig számára ismeretlen kötelezettségekkel kell megbirkóznia, hanem Susan Sarandon anyatigrisével is. Persze a gyerekek érdekében sajátos viszonyt kell kialakítaniuk, amit csak nehezít az anya súlyos betegsége is. Ha pedig felcsendül az “Ain’t No Mountain High Enough”, akkor pedig garantáltan szem nem marad szárazon.

Két asszony harcol egy családért. Az egyik szép, fiatal és öntudatos , a másik is öntudatos de kicsit már megkopott a hosszú minta anya szerepben. Kettejük között a hadszintér a szeretett férfi , aki elvált az egyiktől, és feleségül akarja venni a másikat, valamint a felbomlott házasság gyümölcsei, két rosszcsont lurkó. Isabel próbál szerelme gyerekeinek jó anyja lenni, de képtelen fölvenni a versenyt a férfi exfeleségével, a gyerekek édesanyjával. Jackie jól ki is használja ezt a helyzetet, s amikor csak teheti, gyerekeit a csinos mostoha ellen uszítja. És ez így menne az idők végezetéig, ha a sors közbe nem szólna.

3. Mamma Mia

ABBA slágerek a mozivásznon. Donna független, egyedülálló anya, és van egy kis szállodája egy idilli kis görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t, és éppen most készül elengedni a kezét. Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét, az életrevaló Rosie-t és a módos, sokszor elvált Tanyát a régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Ám titokban Sophie is hívott három vendéget. A lány már régóta kutatja apja kilétét, hogy legyen, aki az oltárhoz kíséri. Ezért aztán elhív három pasit Donna múltjából a mediterrán paradicsomba, ahol már mindannyian jártak 20 évvel korábban. És 24 kaotikus, varázslatos óra következik, melyben új szerelmek bimbóznak és régi románcok lobbannak fel újra a lehetőségek buja szigetén. 

4. Anyád napja

Jane Fonda nagy comebackje nem egyéb, mint egy egyszerű, nem túl nívós, délutáni limonádé, amelyből mégis az ő ripacskodása marad meg elsősorban, valamint a Wanda Sykes-al való csípős szópárbajai. Az igen labilis idegzetű, egykori műsorvezető Charlotte (Fonda) pont a negatív példa arra, hogy hiába adunk meg mindent egy szem gyermekünknek, a kudarcainkat nem lehet a hozzájuk való túlzott ragaszkodással kompenzálni, pláne ha a fiúnk életében már nem mi vagyunk az első számú nő. A vígjátékot az anya- menye párbaj teszi ki, avagy ki a férfi életében az első számú nő, továbbra is az anyja, vagy felülkerekedik a csinos kutyasétáltató menyasszony.

5. Anya, lánya, unokája 

Lindsay Lohan kezelhetetlen tinédzserét az alkoholista anyuka Felicity Huffman, – akit a Született Feleségek című sorozat Lynett Scavo-jaként ismerhettünk meg-, a Fonda alakította szigorú nagymamához küldi, hogy megnevelje (a valósággal szemben a filmben erre legalább van esély), azonban a családi titkok szépen lassan összekovácsolják a három nőt. Gary Marshall itt arra kereste a választ, hogy a ki nem mondott szavak, fel nem oldott konfliktusok mennyire határozhatják meg az anyákhoz fűződő viszonyokat, akár generációkon keresztül. Nem érdemes kihagyni, érdemes megnézni!

About The Author

Vélemény, hozzászólás?