Öregszünk, de nem így! – Tévhitek az öregedéssel kapcsolatban

Női tippek

Bár tény és való, hogy szép lassan mind megöregszünk, ám ez még nem jelenti azt, hogy ne élhetnénk teljes életet. Sokan mégis az öregséggel együtt lemondanak az élvezetekről, bezárkóznak, és szép csendben várják a halált, azt a halált, ami könnyen lehet, csak évtizedek múlva jön el. Pedig a nyugdíjas évek csodálatosak lehetnek, ha megfelelően vannak kihasználva, ráadásul az öregedéssel kapcsolatban is számos tévhit él a köztudatban.

Cikkünkben most ezeket a téves elképzeléseket igyekszünk megszüntetni. 

A csontritkulás kockázata 

Igaz, hogy idősebb korban fokozottan vigyáznunk kell csontjaink egészségére, de a csontritkulás nem egyenesen arányos az öregedés folyamatával. Tudatos táplálkozással és rendszeres testmozgással ez megelőzhető. Ráadásul egy felmérés keretein belül száz éven felüli nőket vizsgáltak, akik közül csak 56 százaléknál volt megállapítható a csontritkulás, ami annak fényében egyáltalán nem rossz arány, hogy az ő idejükben még nem voltak különösebben ismertek a diéták és a testmozgást sem helyezték ilyen szinten előtérbe. Vagyis az arányok ezen ismeretek tudatában még tovább csökkenthetők. 

Csökken a libidó?

Sokan úgy vélik, hogy a kor előrehaladtával a libidó is csökken, ám ez egyáltalán nem igaz. Az impotencia és a csökkentő libidó ugyanis könnyen megelőzhető, ha egészségi állapotunkra odafigyelünk, rendszeresen járunk szűrővizsgálatokra és igyekszünk karban tartani magunkat. A libidó csökkenéséhez ugyanis a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség is hozzájárulhat, ami egyértelműen nem csak az idősebb korosztályt fenyegeti. 

A gének befolyása

Gyakori tévhit, hogy a gének is közrejátszanak az öregedés folyamatában. A helyzet az azonban, hogy ez nem igaz. Hiába születtünk ugyanis tökéletes génállománnyal, hiszen az öregedést nagyban az életvitelünk határozza meg, vagyis ez azt jelenti, hogy a génjeink effektíve nincsenek befolyással arra, hogy milyen ütemben öregszünk meg. 

About The Author