Pro és kontra: Lakás vagy kertes ház?

Női tippek

Biztos többen kerültünk már olyan élethelyzetbe, hogy bizony döntetnünk kellett afelől, hogy lakásban, avagy kertes házban szeretnénk-e folytatni a további életünket. A döntés meghozatala egy hosszabb folyamat, melynek során érdemes fontolóra venni a pro és kontra érveket is, mind a kertes ház, mind pedig a lakás tekintetében. Ahhoz, hogy a megfelelőt válasszuk, szükségszerű lehet akár ténylegesen listát írni vagy fejben összerakni és informálódni, hogy mégis milyen érvek szólnak a lakás illetve a családi ház ellen-mellett.

Cikkünkben most egy pro és kontra listát láthattok, amely talán megkönnyítik majd számotokra az ingatlanvásárlás dilemmáját.  

A családi ház előnyei 

Családi házat alapesetben akkor vásárolunk vagy építünk, amikor szeretnénk távol kerülni a város zajától, ezért úgy határozunk vidékre vagy a kertvárosba helyezzük át portánkat. A családi ház egyértelmű előnye, hogy a szomszédok – jó esetben – tisztes távolságban tartózkodnak, így biztos, hogy nem hallatszik át majd minden zaj, úgy, mint a szomszéd néni által kloffolt vasárnapi hús zaja. Emellett a családi házak javára írandó, hogy szinte biztosan tartozik hozzá egy kisebb nagyobb kert, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a fülledt nyári estéken a család együtt kiüljön és élvezze a kertes ház adta előnyöket.

Ugyanis a kert lehetőséget nyújt a napozásra, olvasásra, barkácsolásra és természetesen a kertészkedésre is. Ha családi házba költözünk, gyermekeinket nem kell játszótérre hordani, biztonságban tudhatjuk őket, miközben az udvaron játszanak. A családi házzal kapcsolatos kérdésekben nem kell kikérnünk a többi lakó véleményét, hiszen a döntéshozatal kizárólag a miénk. Így a ház színével vagy költségeivel kapcsolatos kérdések csakis a mi hatáskörünkbe tartoznak. Végül, de nem utolsó sorban a családi ház remek színteréül szolgál a családi, baráti összejöveteleknek, ahol közösen van lehetőség szalonnát, sütni, grillezni vagy alkalomadtán egy-egy medencés bulit tartani. Hiszen a medence a mai családi házak szinte már-már elengedhetetlen velejárója.  Ráadásul, ha falura költözünk biztos, hogy új ismeretségek birtokába is kerülünk, bensőségesebb, bizalmasabb viszonyt alakíthatunk ki a szomszédsággal, új barátságok szövődhetnek. Hiszen a falu közössége, olyan, mint egy nagycsalád. 

 

A családi ház hátrányai 

Az ingatlan vásárlás kemény dió, és mint minden másnak a családi házaknak is vannak hátrányai, negatív velejárói. Ami biztos, hogy a kertes házak minden esetben drágább árkategóriát képviselnek, mint a lakások, ami nagyban befolyásolhatja a végső döntést. Általában falvakban vagy kertvárosban találhatók, ezért egy városi munkahely, iskola-óvoda esetén az utazással járó idő biztos, hogy növekedni fog. Fontos tudni, hogy egy családi ház soha sincs egészen kész. Akkor sem, ha „készen” vesszük, akkor pedig pláne nem, ha mi magunk építjük. A füvet mindig le kell majd nyírni, havat kell lapátolni és egyéb más ház körüli teendők is szóba jöhetnek. Ráadásul biztos, hogy „mindig” tönkremegy majd valami, fel kell újítani. Egyszóval életünk végéig csinosítgathatjuk, mégsem lesz száz százalékos. Persze a másik oldaláról nézve a családi házaknak éppen ez a szépsége, a varázsa. 

 

Kinek ajánljuk? 

Az előnyöket és hátrányokat is figyelembe véve azt mondhatjuk, hogy a kertes házak egyértelműen azok számára javallt, akiknek gyermekeik vannak, szeretnek kertészkedni vagy barkácsolni, szeretik a kutyákat, macskákat, egyéb háziállatokat. Nem ódzkodnak a természet közelségétől, sőt odavannak a reggeli madár csicsergésért. 

A lakás előnyei 

A lakások egyértelműen olcsóbb árkategóriába sorolhatók, mint a családi házak, így a kisebb büdzsével rendelkező családok biztos, hogy a lakás mellett döntenek majd, még ha hosszabb távon szűkösebben is férnek el. A lakások felújítása ráadásul lényegesen kevesebb költséget igényel, plusz nem kell füvet nyírni és a ház körüli apróbb munkák is kiesnek. A közelben vannak a főbb szolgáltató egységek, úgy, mint orvos, iskola-óvoda, bankok, szupermarketek, mozik és persze az sem elhanyagolandó, hogy a városból a munkába járás is jóval egyszerűbbnek bizonyul. 

A lakás hátrányai 

Lakások esetén biztos, hogy el kell viselni majd a – némely esetben idegesítő – szomszédokat. Ez pedig egyenes arányos avval, hogy a magánélet védelme jóval nehezebb valósítható meg, pláne a szomszédban lakik a háztömb legpletykásabb nénije. Számításba kell venni, hogy elromlik a lift, ami abban az esetben kellemetlen igazán, ha nem a földszinten, hanem a tízedik emeleten helyezkedik el a lakásunk. A parkolási lehetőségek korlátozottak, van lehetőség külön garázs bérlésére, ám ez jóval drágább mulatság. Ha lakást vásárolunk biztos, hogy nem lesz saját kertünk illetve az is tuti, hogy a gyerekeket játszótérre kell, majd vigyük, ami a napi rutinba néha nehezen beilleszthető. 

 

Kinek ajánljuk? 

A lakás vásárlása, azoknak ajánlott, akik inkább a kényelmet részesítik előnyben, nincs igazán idejük vagy éppen a ház körüli munkák elvégzésére, így inkább egy kisebb lakásba szeretnék tölteni a mindennapjaikat. Illetve fő szempontnak tekintik a munkahelyhez való közelséget is. 

 

Akár családi ház, akár kertes ház a fő szempont mindenképpen a saját egyedi érdekeink kell, hogy legyen, így biztos, hogy mindenki számára optimális döntés születik majd.  

 

About The Author