Szerelmi tanácsok lányoknak

Szerelmi tanácsok

A szerelem olyan mély és erős érzelem, ami szoros kötődést generál két ember között.

Ezt a kötődést nem érdemes túlmisztifikálni, mivel leginkább biokémiai folyamatokra vezethető vissza, melyben agyunk úgynevezett jutalmazó rendszere játszik nagy szerepet.

A szerelem érzésének kialakulásában négy fontos hormon működik közre: a dopamin, a szerotonin, az oxitocin és a vazopresszin. Ezek a hormonok nem csak a bizalom és a kötődés kialakításában játszanak fontos szerepet, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy az agy egyes részei, mint az amygdala, deaktivizálódjanak, ezáltal csökkentve a félelem és a szorongás érzését, egyben korlátozva a helyes ítélethozatal képességét. Szerotonin inkább a kapcsolat elején termelődik, ezért érezzük kezdetben elsöprőnek a szerelmet, ami azonban hamar alábbhagy. A hormonok különböző életkorban különböző mennyiségben termelődnek, ami magyarázat lehet a szerelem és az ennek köszönhető kapcsolatok különböző időszakokban történő kialakulására. Valaki már általános iskolában szerelmes lesz, másoknál az is előfordulhat, hogy csak a gimnáziumi évek alatt vagy később.

 Bár hormonjainkat nemigen befolyásolhatjuk, vannak olyan fontos tanácsok, melyek megfogadásával tartós kapcsolatot alakíthatunk ki a racionalitás talaján.

Rámenősség kontra türelem

Sokan pusztán kapcsolatéhségből vadásszák a potenciális áldozatokat, mivel nem képesek egyedül létezni. Sajnos ez a fajta éhség hormonális és mentális okokra is visszavezethető, sokszor kivizsgálást igényel, míg a türelem ezzel szemben előbb vagy utóbb meghozza várva várt a gyümölcsét.

Ne bánjuk, ha a jó párkapcsolathoz vezető út rögösnek ígérkezik, hiszen útunk során egyre több tapasztalattal leszünk gazdagabbak.

Ne feledjük, hogy oly kevés embernek adatik meg elsőre megtalálni az igazit.

Az egyedüllét legalább olyan fontos szereppel bír, mint a párkapcsolat, hiszen éppen általa értjük meg, hogy az igazi párkapcsolat is akkor jó, ha a partnerek nem fulladnak bele, mindenkinek jut idő önmagára is. A magánszféra, személyes élettér tiszteletben tartása tehát a párkapcsolat egyik alaköve. A rámenősség a másik életterébe, aurájába való erőszakos behatolás, ami általában a kiszemelt partner teljes elszigetelődését eredményezi. Persze vannak olyan emberek, akik alapvetően félnek kapcsolatot kezdeményezni, így akár még imponálhat is nekik a rámenősség, azonban ezek a párkapcsolatok egyoldalúak lesznek, kialakul az úgynevezett alá-fölé rendeltség állapota.

Az idő sebeket gyógyít, sebeket tép fel

Fiatalként azt látni, hogy körülöttünk mindenkinek van párja rajtunk kívül borzasztó, viszont nem látunk az irigyelt kapcsolatok mélyére. Egy jó kapcsolathoz nem csak a szerelem érzése szükséges, de olyan kompromisszumkészség is, melyet nem lehet pillanatok alatt elsajátítani.

Ha a környezetünkben lévők gyakran váltogatják partnereiket, akkor az azt jelenti, hogy a kompromisszum készségükben hiba van. Az egyedüllét nem ad okot a szégyenkezésre, bár sokat úgy tartják, hogy akkor biztosan „defektesek” vagyunk. Ne feledjük, hogy jobb egyedül, mint egy sekélyes és felszínes kapcsolatban, ahol nem számítanak az emberi értékek, csak az egyéni érdekek. Az ilyen kapcsolatot érdemes mihamarabb felszámolni, mert bár eleinte fájdalmas, utólag hálásak leszünk önmagunknak.

Az empátia és a bizalom kettőse

Bár a szerelem kialakulásában jelentős szerepet játszanak a hormonok, egyéb emberi értékek is felszínre kerülnek, mint az empátia. A beleérzés képessége azonban a hormonokkal ellentétben irányítható és tanulható. Ha empátiát tanúsítunk partnerünk iránt, akkor azzal szimpátiát, bizalmat alakítunk ki szemében. A bizalom a személyes élettér tiszteletben tartása mellet a jó kapcsolat másik alappillére.

Az érettség kérdése

A szerelemre való érettség függ a testi és a szellemi érettségtől is, mely azonban minden embernél más és más időszakban következik be. A csinos ruhák nem kendőzik a belsőnket, vagyis hiába viselkedünk felnőttként, ha gyermekként gondolkodunk. A folyamaton felgyorsítani nem lehet, így nincs más teendő, mint tenni a dolgunkat és addig is megélni a gyerekkor minden pillanatát. 

A korkülönbség előnyei és hátrányai

Az idősebb partner választása mindenképpen gyümölcsöző, hiszen olyan tapasztalatokra tehetünk szert, melyek eddig nem voltak birtokunkban.

Óvakodjunk azonban a nagy korkülönbségtől, mert olyan gondolkodásbeli különbségekkel szembesülhetünk, melyek hamar a kapcsolat végéhez vezethetnek. Lehet, hogy partnerünk már a házasságban és családalapításban gondolkodik, mi pedig csak a szerelem viharában sodródunk. Ez az állapot rossz kapcsolatot, állandó szorongást és lelkiismeretfurdalást eredményez. Ne mások elvárásai szerint gombnyomásra érezzünk, hanem hagyjuk, hogy minden a maga útján, a saját medrében haladjon.

A közösségi média szerepe

Manapság sok fiatal éli az életét a Twitteren az Istagramon, vagy a Facebookon, ami azért szomorú, mert az ismerkedési lehetőségek korlátozódnak, ezáltal nehezebb társas kapcsolatot kialakítani. Divattá vált a társas magány, vagyis hiába van több száz ismerősünk, mégis egyedül érezzük magunkat, hiába van párkapcsolatunk, mégis boldogtalanok vagyunk. A hibát nem a különböző közösségi oldalak alkotóiban és üzemeltetőiben, hanem magunkban érdemes keresni.

Fontosabbnak tartjuk más véleményét, mint a saját érzelmeinket, így engedjük, hogy azok befolyásolják mindennapjainkat. Természetesen ebből az ördögi körből is ki lehet lépni anélkül, hogy régimódinak bélyegeznének minket. A szerelem nem működik internetkábelen keresztül, személyesen viszont annál inkább. Bújjunk ki a kényelmes és megszokott kuckónkból és merészkedjünk ki a világba, bármennyire is félelmetesnek tűnik. Az internetes társkeresők remek bujkálási lehetőséget biztosítanak, így a legjobb, ha egy-két levélváltás után egyből találkozót kérünk. Ha a kiszemelt partner visszakozik, akkor érdemes továbbállni, mert az ismerkedés évekig is elhúzódhat. Az idő nem fontos, viszont az energiánkat érdemes nem elpocsékolni. Vannak olyan oldalak, ahol szimpla „marhavásár” jelleggel tudunk partnert választani. Ne feledjük, hogy a Photoshop világát éljük, így olyan fényképekkel is találkozhatunk, amik egyáltalán nem fedik a valóságot. Egy ilyen élmény hosszú időre elveheti a kedvünket a párkereséstől.

 Találkozások és beszélgetések

A szerelem létrejöttéhez fontos, hogy személyes kontaktusba kerüljünk választottunkkal. Ha csak levélváltás történik, akkor olyan érzelmeket is táplálhatunk partnerünk iránt, amik szimplán csak plátóiak, nincs közük a valósághoz.

Ne a szerelembe legyünk szerelmesek, hanem választott partnerünkbe.

A szerelem legjobban a testbeszéddel követhető nyomon, míg a kapcsolat mélyítésében a beszélgetések játszanak szerepet. Ha azt tapasztaljuk, hogy partnerünk kényelmetlenül érzi magát társaságunkban és mindenre figyel, kivéve ránk, akkor ne erőlködjünk a kapcsolat fenntartásában. Ha partnerünkben olyan idegesítő dolgot találunk, amin nem tudunk továbblépni, akkor szintén érdemes véget vetni a kapcsolatnak. Vannak sajnos olyan emberi természetből eredő jelenségek és hibák, amiket bármennyire is szeretnénk, nem tudunk megváltoztatni.

About The Author