Szoptatási tanácsok

Terhes

Már a szoptatás gondolata is rengeteg szorongással és félelemmel jár, melyek általában abból erednek, hogy a ránk váró helyzetek ismeretlenek és újszerűek.

Mivel a félelem negatív vonzattal járó stresszhelyzet, így érdemes annak kiküszöbölésére törekedni. Rengeteg megoldás létezik rá, mint a szakkönyvek, a terhes tanácsadás, különböző foglalkozások, tanfolyamok és oktatófilmek, barátaink és családtagjaink tapasztalatai.

Ne csak arra támaszkodjunk, hogy majd szüléskor a kórházban megkapjuk a kellő felvilágosítást. Sajnos a kórházak nagyrészében szakember hiány van, így korántsem biztos, hogy találkozni fogunk szoptatási tanácsadóval.

Ha a szoptatás során gondunk akadna, akkor ne szaladjunk egyből segítséget kérni, hiszen lehet, hogy a problémát az alábbi pontok részletes tanulmányozása után mi is könnyedén orvosolhatjuk.

Kényelmes a mellnek, kényelmes a picinek

Kezdetben a szoptatás azért nehéz, mert meg kell találni azt a pózt, ami a babának és egyúttal nekünk is a legkényelmesebb. Ehhez sokszor szükség van kiegészítő eszközökre, egy kényelmes fotelra vagy szoptatós párnára. Higgyük el, hogy ha megtaláljuk a legmegfelelőbb testhelyzetet, akkor a fekete felhők is gyorsan tovaszállnak fejünk fölül.

A kipárnázás

Sokan a klasszikus ülő testhelyzetet választják, ahol elengedhetetlen a helyes testtartás, vagyis a hát egyenesen tartása megfelelő megtámasztással. A lábakat nyugodtan feltehetjük egy lábtartóra is, így a térdek a csípő fölé kerülnek. A babát fektessük oldalt a szoptatós párnán úgy, hogy a könyökhajlatba kerüljön a buksija. Fontos, hogy ne az emlőt helyezzük közelebb a babához, hanem a babát az emlőhöz. Emlőnket úgy fogjuk meg, hogy hüvelykujjunk felülről, míg a többi ujjunk alulról támassza meg.

A császármetszés utáni megváltás

Császármetszés után van, akinek nagyon gyorsan regenerálódik a sebe, ám a legtöbb kismama megsínyli a beavatkozás okozta seb fájdalmait, hiszen így a szoptatás is sokkal körülményesebbé válik. Ebben az esetben a szoptatós párna és a baba súlya fájdalmat okozna, így a párnát az oldalunkhoz helyezzük úgy, hogy alátámassza a karunkat, amire a picit fektetjük. Fontos, hogy kezünkkel megtámasszuk a pici tarkóját. Ha jól csináltuk, akkor a baba lábai a karunk alá, térdei pedig a hónaljunkhoz kerülnek.

Fekvő helyzetben a mama is pihen

Fontos, hogy a szoptatást ne kényszernek fogjuk fel, hiszen ezalatt lehetőségünk van arra, hogy a napi hajtásban kicsi szünetet tarthassunk, mi is megpihenhessünk. Az oldalt fekvő póz elsajátítása sem bonyolultabb, mint a korábban részletezett testhelyzetek, hiszen párnákkal könnyen kivitelezhető. Helyezzünk egy párnát a hátunk mögé, amivel megtámasztjuk azt, illetve szükségünk lesz egy másik párnára is, amit két térdünk közé tudunk fogni. Fontos, hogy a babát úgy helyezzük magunk mellé, hogy a szája egy vonalban legyen a mellbimbókkal. Ahhoz, hogy a baba könnyen hozzánk férjen, emeljük meg kezünkkel a mellünket.

A technika nem ördöngösség és az ördöghöz sincs túl sok köze

Ne ijedjünk meg, ha mellre helyezés után a baba rohamszerűen kezd el szopni, mivel ez a folyamat indítja be a tejtermelési reflexünket. Természetesen, ha a tej megindul, akkor a roham is megszűnik, hiszen végre hozzájut az értékes nedűhöz, korlátlan éhsége csillapodni látszik.

Ha idegesek vagyunk, akkor bármennyire erőltetjük, akkor sem fog menni a szoptatás. Meg kell teremteni azt a nyugalmi állapotot, amikor csak a babával és a szoptatással foglalkozunk. Hetekbe is telhet, mire babánkkal összehangolódunk, de igazán érdemes kísérleteznünk, hiszen az anyatej olyan tápanyagokat tartalmaz, melyek a baba immunrendszeréhez elengedhetetlenek és tápszerrel nem pótolhatók. A szoptatós párna beiktatásával a gerincre és karokra nehezedő teher megszűnik, a szoptatás kellemes élménnyé változik. Ne felejtsük el, hogy szoptatás során a baba-mama viszonyt erősítjük, egyben nyugalmat és vigasztalást adva ezzel csöppségünknek. Nem szabad babánktól elvenni a jóllakás lehetőségét sem, hiszen az anyatej az első hat hónap során teljes mértékben elegendő fejlődéséhez, nem szükséges mellétáplálás, vagy egyéb folyadék bevitele.

Azok a jelek, amik mellettünk szólnak

Ha kialakítjuk a megfelelő testhelyzetet, akkor semmilyen kellemetlen érzés nem érhet minket, lehet lazítani, vagy relaxálni. A szoptatás elején teljesen normális a diszkomfort érzet, ami pár nap alatt enyhülni fog. Ha a testhelyzet nem megfelelő, akkor ne lepődjünk meg, ha nem jön tej a mellünkből, vagy csak épphogy szivárog. Ebben az esetben a baba csak a mellbimbót veszi a szájába és azt is rosszul. Fontos, hogy ne csak a mellbimbót, hanem a bimbóudvart is a szájába vegye, illetve a mellbimbó inkább a szájpadláshoz legyen közel, különben a baba nem jut elég tejhez és mellünk is begyulladhat, a mellbimbósebesedésről nem is beszélve.

Ha a baba helyesen szopizik, akkor ajkai kifele fordulnak, száját nagyra nyitja, arca nem húzódik be, álla érinti, nyelve pedig körülöleli mellünket. Szopás közben sem cuppogást, sem más egyéb hangot nem hallunk, csak a tej nyelését. Amint a tej apadni kezd, úgy lassul a szopizás is, a baba nagyokat szív, melyhez inkább alsó állkapcsát használja. Ha cuppogó hangot hallunk, akkor nem jó a technika, amit használunk, hiszen nincs teljesen a szájába a mellbimbó. Ebben az esetben sok levegő kerülhet a baba pocakjába, ami hasfájást eredményez.

A jó szoptatás egyértelmű jelei

Ha jó a technika, akkor a baba egyenletesen szopik egészen addig, még jól nem lakik és el nem alszik, ráadásul a jóltápláltság jeleként erőteljes súlygyarapodás figyelhető meg nála. Széklete a magzatszurokról sárgás színűvé, krémes állagúvá válik, de akkor se ijedjünk meg, ha kezdetben inkább a zöld árnyalat a jellemzőbb. Ha babánk táplálása megfelelő, akkor székletürítés napi 3-4 alkalommal, míg vizeletürítés napi 5-6 alkalommal történik.

Szoptatás alatti megélések

Szoptatás végére a kezdeti diszkomfort teljesen elmúlik, a mellek is puhábbá válnak. Szoptatás alatt úgynevezett oxitocin hormon termelődik, így gyakran érezhetünk menstruációs görcshöz hasonló méhösszehúzódásokat, de az őrült szomjúságérzet sem ritka. Legyen mindig kéznél a kulacs, hogy pótolni tudjuk az elvesztett folyadékmennyiséget. A szoptatás során előfordulhat, hogy elálmosodunk, hiszen ha mindent jól csinálunk, akkor testünk relaxációs állapotba kerül. Ne rettenjünk meg, ha folyásunk felerősödik, esetleg másik mellünkből tej szivárog.

Az emlőgyulladásról

Mindenki fél tőle és sokszor a félelem be is vonzza a bajt, viszont nem tart örökké és orvosolható, vagyis igazán nem érdemes keseregni rajta.

Ez a fájdalom már meg sem kottyan a szülés után.

A lanolinos kenőcs, vagy a kamillás borogatás is enyhít a panaszokon, viszont az utóbbi esetében nem árt tisztázni az esetleges allergiás reakció lehetőségét. A duzzadt csomókat langyos víz alatt is masszírozhatjuk, de csak nagyon óvatosan, hogy ne okozzunk nagyobb bajt. Sokat segíthet a langyos vízbe mártott textilpelenkával való borogatás, a mell langyos vízzel való leöblítése szoptatás után, illetve pár csepp anyatejjel való kezelése és ápolása. Semmiképp se álljunk le a szoptatással, ne helyettesítsük fejéssel, mert a gyulladás fokozódhat. Igyekezzünk a megszokottnál többet pihenni és sok folyadékot fogyasztani és csak olyan esetben használjunk fájdalomcsillapítót, ha az orvos is úgy ítéli. Figyeljünk arra, hogy a mellek megfelelő módon szellőzzenek, hiszen leszorításuk elősegíti a baktériumok elszaporodását, a lázas állapot kialakulását. A mellgyulladás jellegzetes tünete, hogy a fájdalom csak az egyik mellben jelentkezik.

Fontos a megelőzés

Bár a szakirodalom a 3 óránkénti etetést javasolja, ne vonjuk meg a lehetőséget a babától, hagyjuk korlátlanul szopni. Kerüljük el a cumisüveg használatát, hiszen hátráltató tényező a helyes szopizás elsajátításában. Próbáljuk minél hamarabb elsajátítani a helyes szoptatási technikát, így a gyulladás elkerülhető.

A tejcsatorna elzáródásról

A tejcsatorna elzáródásnak számos oka lehet, mint a csatornában pangó tej, a ritka szoptatás, a nem megfelelő melltartó használata (merevítős), a rossz szoptatási technika, vagy a durva módon való fejés. A helyes szoptatási technika helyes elsajátításával a tünetek ugyanúgy csökkenthetők, akárcsak a mellgyulladás esetében. 

Kisebesedett és érzékeny mellbimbó

Nem a gyakori szoptatás okozza a kisebesedést, hanem a rossz szoptatási technika, hiszen a baba nem kapja be teljesen a mellbimbót, hanem nyelvével dörzsöli azt. Előfordulhat, hogy a csecsemő anatómiája nem megfelelő, vagyis fennáll a lenőtt nyelv esete, a csecsemő szájának valamely rendellenessége. Ha kisebesedett a mellbimbó, akkor érdemes a mellet szabadon hagyni, hogy ne dörzsölje ki jobban a melltartó vagy a ruha, így könnyebben gyógyul. Szintén hasznos lehet a mellbimbó pár csepp anyatejjel való bekenése. A szoptatást semmiképp se hagyjuk abba, esetleg csökkentsük a komfort-szopizás mennyiségét. Ügyeljünk arra, hogy a seb ne fertőződjön el, mert akár viszketésbe, váladékozásba és mellvérzésbe is torkollhat.

Nem mindig a technika a baj

A lenőtt nyelv és a rövid nyelvfék problémája

Ha a nyelvfék, ami a szájüreg alsó részét köti össze túl rövid, akkor a nyelv mozgása korlátozva van, ezáltal szoptatási nehézségeink támadnak, gyakrabban merül fel mellgyulladás. a baba nem tud elég táplálékhoz jutni, így éhes marad, ezáltal nyűgös lesz. A probléma könnyen orvosolható a szakorvos által történő nyelvcsík felcsípésével. Az eredmény egyből látszik és babánk is kiegyensúlyozottabb, vidámabb lesz. Ha a baba nyelve nem éri el az íny vonalát, akkor biztosan a lenőtt nyelv lesz a probléma. A lenőtt nyelvnek több negatív következménye is lehet, mint a beszédfejlődési probléma, vagy az evésprobléma, amit időben orvosolni szükséges.

A cumisüveg problémája

Cumisüvegből, bimbóvédővel való táplálás esetén a baba teljesen máshogy használja a nyelvét, ezáltal a mellből való szopizás iránt nem mutat túl nagy érdeklődést. Ha a két technikát felváltva használjuk, akkor teljes zavart okozunk, így a baba sosem tanulja meg a helyes technikát, megsebzi a mellet és a mellbimbót. Annak érdekében, hogy a mell iránt újra érdeklődést mutasson, le kell szoktatni a cumisüvegből való táplálásról. Ahhoz, hogy visszatérjünk a helyes útra, érdemes átváltani svéd itatópohárra, kiskanálra, esetleg fecskendőre. A visszaszoktatás nagyon időigényes feladat és próbára teszi mind a babát, mind az édesanyát. A helyes nyelvállás visszaállítására több gyakorlatsor is létezik, ha a baba kilöki ujjunkat a szájából ahelyett, hogy vákuumot képezne és nyelvével körülölelné, akkor helytelen a technikája.

Trükkök és fortélyok

A bimbókiemelő

Befelé forduló bimbók esetében jó szolgálatot tehet a bimbóudvarra nyomást gyakorló kiemelő. Szoptatás előtt legalább fél órával érdemes a mellre helyezni. Káros hatások nélkül nagy sikert tudunk elérni vele.

A melltartóbetét

Szoptatások között is gyakran szivárog a mell, mely ellen nagy segítség a melltartóbetét. Vannak olyan esetek, amikor erős szivárgás áll fenn, ilyenkor érdemes az úgynevezett tejgyűjtő kagylót alkalmazni, így nem vész kárba a drága és értékes nedű. 

A mellpumpa

Félelmetesnek tűnik, azonban egyáltalán semmilyen káros hatása sincs, amennyiben helyesen és gyengéden használjuk. Ha a babának elég az egy mellből való szopizás, akkor a másik mellből szépen lefejhetjük a tejet, amit hűtőben, cumisüvegben eltárolhatunk arra az esetre, ha a szopizás lehetősége korlátozott lenne. Mellpumpából is többféle van, így érdemes kikérni szakember segítségét.

Az aluszékonyság elkerülésére

Ha babánk szopás közben hajlamos elbóbiskolni, akkor a drasztikus ébresztés helyett csiklandozzuk meg a talpacskáját. Ébren tartásában segíthet a szoptatási testhelyzet megváltoztatása. Az is könnyen előfordulhat, hogy elalszik szoptatás közben. Ha ilyen eset merülne fel, akkor hagyjuk aludni, majd egy óra elteltével óvatosan ébresszük fel és próbáljuk meg újra az etetést. A szoptatás lehet 10 perc, jó étvágyú baba esetében akár 40 perc is. Hagyjuk, hogy békésen szopizzon, csak akkor válasszuk le a mellről, ha feltétlen szükséges. 

A túltelítődés kiküszöbölése

Fontos, hogy először hagyjuk, hogy babánk teljesen kiürítse az egyik mellett, hiszen az utótejben rengeteg a hasznos tápanyag. Lehet, hogy a másik mellből már nem szeretne táplálkozni, így azt nyugodtan le is fejhetjük. A fejés a túltelítődés ellen is hasznos, így fellazul a bimbóudvar és babánk könnyebben szájába tudja venni a bimbót, elkerülhető a fájdalmas mellgyulladás. A hideg borogatás, a szoptatások előtti langyos zuhany, vagy a langyos vizes borogatás úgyszintén enyhítheti a túltelítődött mellek fájdalmát. Az emlők túltelítődése legegyszerűbben úgy kerülhető el, ha rendszeresen és helyes technikával szoptatunk. Az anyatej mellé adott folyadék növelheti a túltelítődés esélyét, így amennyiben módunk van rá, az első hat hónap során kizárólag anyatejet adjunk a picinek.

 

About The Author