Terhes tanácsadás

Terhes

Mit jelent a terhes tanácsadás?

Bár a szülész-nőgyógyász szakorvos, a családorvos és a védőnő is kellőképpen ellát bennünket tanácsokkal, választhatjuk azt is, hogy magán úton járunk külön terhes tanácsadásra, ami a terhesgondozással ellentétben költségtérítéses és nem feltétlenül tartalmazza az ajánlott vizsgálatokat.

A tanácsadás igénybevételéhez nincs más teendő, mint tárcsázni a kívánt centrum telefonszámot és időpontot egyeztetni, akárcsak egy magánorvosi rendelés esetében.

Amennyiben az anyagiak nem engedik, ilyen kiegészítő tanácsadásra nincs szükség, hiszen borsos árakat kérhetnek érte. Sok esetben a tanácsadást szülész-nőgyógyász szakorvos végzi ultrahang vizsgálattal egybekötve. A terhes tanácsadás egyfajta plusz, ami az esetlegesen terhességet túlaggodó kismamáknak ad megnyugvást, vagy azok számára megoldás, akiknek fenntartásai vannak az magyar állami egészségügyi intézményekkel szemben.

Mit jelent a terhesgondozás?

A terhesgondozás több mint szimpla tanácsadás, hiszen tartalmazza az ajánlott orvosi vizsgálatokat és a védőnői közreműködést. A terhes gondozás minden kismama számára kötelező egészen a baba születéséig és teljesen térítésmentes (kivéve a speciális genetikai vizsgálatok).

A terhesgondozás ugyanúgy végezhető magánúton a megfelelő vizsgálatok és előírások szigorú betartása mellett. Szomorú, de sokszor ha akarjuk, ha nem, mégis magánrendelőben kötünk ki, mert a választott szülész-nőgyógyász szakorvosunk csak ebben az esetben folytatja tovább a terhesgondozást. Terhesgondozáson a 24. hétig havonta, a 25. héttől a 36. hétig 3 hetente, majd hetente ajánlott részt venni. Ha túlléptük a 9 hónapot, akkor naponta érdemes felkeresni a védőnőt.

Kik vesznek részt a terhesgondozásban?

A védőnő

A védőnő a terhesgondozás egyik kulcsszereplője, aki alkalmanként családlátogatást tesz, hogy meggyőződjön a baba állapotáról, figyelemmel kísérje testi folyamatainkat, tanácsokkal lásson el minket.

Védőnői tanácsadáson legalább nyolcszor kötelező jelen lenni.

Az első találkozás, vagyis a gondozásba vétel, valamint a terhesgondozási kiskönyv kiadása általában előzetes időpont egyeztetés alapján, személyesen zajlik, a lakóhely szerint területileg illetékes védőnői tanácsadóban. Időpontot csak abban az esetben tudunk kérni, ha az előzetes szülész-nőgyógyász szakorvos által végzett vizsgálat alapján kiállított igazolás már a birtokunkban van. A gondozásba vétel általában legkésőbb a 12. hétig megtörténik, innentől kezdve a kiskönyvnek 9 hónapon keresztül mindig nálunk kell lennie. A helyileg illetékes védőnő elérhetőségéről legtöbbször a családorvos vagy a nőgyógyász szakorvos ad tájékoztatást. 

Az első találkozó

Első találkozáskor a védőnő felveszi teljes kórtörténetünket és kiadja a kiskönyvet, majd fizikai vizsgálatot végez (testsúlymérés, vérnyomásmérés, laboratóriumi vizsgálatok, alsó végtag vizsgálat).

A többi találkozó

Minden terhesgondozáson történik vizeletvizsgálat, testsúly-és vérnyomásmérés, a terhesség külső tapintásos vizsgálata, a 16. héttől megkezdődik a magzati szívhang hallgatása, a 24. héttől pedig a medencekörfogat mérése.

A családorvos

A terhesség nőgyógyász által való beigazolása után, de minimum a 12. hétig érdemes a családorvossal felvenni a kapcsolatot, hiszen az általa végzett fizikális vizsgálatoknak is be kell kerülnie a terhesgondozási kiskönyvbe.

Az első alkalom

A családorvos elvégzi a szükséges fizikális vizsgálatokat, az EKG-t és a vérnyomásmérést, valamint megkapjuk tőle az első trimeszterben kötelező laborvizsgálatokhoz szükséges beutalókat is, valamint kiadja a betegszabadságot, amennyiben szükséges.

A többi alkalom

Minden trimeszterben legalább egyszer meg kell látogatnunk, hogy a fizikális vizsgálatokat megismételje, a kötelező vizsgálatok beutalóit kiadhassa. (A beutalók kiadását a családorvoson túl a szülész-nőgyógyász szakorvos is intézheti, hiszen a családorvos rendelője nem feltétlen a legsterilebb környezet, mivel a kismama a többi betegtől elkaphat különböző nem kívánt fertőzéseket, betegségeket).

A nőgyógyász

Ő az a szakorvos, akivel terhességed alatt a leggyakrabban fogsz találkozni, vagyis összesen körülbelül 14-15 alkalommal, amennyiben terhességed komplikációmentes. A nőgyógyászt először akkor keressük fel, mikor a terhességi teszt pozitív lett, mivel ő végzi a hüvelyi ultrahangot a terhesség beigazolásához.

Első alkalommal megkapjuk tőle a megfelelő instrukciókat, beutalót az első laborvizsgálatra, illetve a védőnő elérhetőségét is. Elvégzi a terhesség rizikóbesorolását, vagyis ha az alacsony, akkor a terhesgondozást végezheti akár szülésznő is. Ha a terhesség magas rizikóbesorolást kap, akkor csak a nőgyógyász végezheti a terhesgondozást. 

Mik a lépések, ha a terhesség beigazolódik

Ha terhességi tesztünk pozitív lett, akkor nincs más dolgunk, mint felkeresni nőgyógyászunkat (ajánlott a 6. hétig megtenni), aki képalkotó vizsgálattal (ultrahang) megállapítja a terhességet, vagyis meghatározza a terhesség korát, kizárja a méhen kívüli terhességet és ellenőrzi a petezsák helyét. Ebben az időszakban az ikerterhesség már igazolható. 

Milyen vizsgálatokkal kell számolnunk a 9 hónap alatt?

4-10. hét

Megtörténik a terhesség hüvelyi ultrahanggal történő beigazolása, és korának megállapítása, valamint a méhen kívüli terhesség kizárása. A szakorvos itt még rákszűrést is végezhet. Megkapjuk a beutalót az első laborvizsgálatra, ahol az ellenanyagvizsgálaton túl fény derül vércsoportunkra is. A nőgyógyásznál tett látogatás követi a védőnő, illetve a háziorvos felkeresése is, aki elvégzi a szükséges fizikális vizsgálatokat.

12-14. hét

Az első vérvétel és genetikai ultrahangvizsgálat ideje, ahol a baba tarkóredő vastagságát és orrcsontjának állapotát vizsgálják, hogy kiszűrjék a genetikai rendelleneségeket, mint a Down-kór.

16-17. hét

Ebben az időszakban végzik az AFP szűrést, hogy kizárják a nyitott gerinc lehetőségét, illetve a Hepatitis-B vizsgálatot.

18-21. hét

A második ultrahang és második genetikai vizsgálat ideje, mikoris megmérik a baba paramétereit: a koponyaátmérőt, a koponyakörfogatot, a hasfalkörfogatot és a combcsont hosszát. Ellenőrzik a baba fejlődésének ütemét is, vagyis hogy az agyállomány szerkezete megfelelő-e, a szemlencsék épek-e, az agykamrák elég tágak-e, a szívbillentyűk helyesen működnek-e. Mindent tüzetesen átnéznek, nehogy valami komplikáció lépjen fel a baba további fejlődése során. Ebben az időszakban már egyértelműen megállapítható a baba neme is.

22-23. hét

Ezen a héten kapjuk meg a terheléses vércukor vizsgálathoz a beutalónkat, illetve megtörténik a második laborvizsgálat is.

24-26. hét

A terheléses vércukorszint-vizsgálat ideje. Ha a vércukorszint magas, akkor diabetológus bevonása válik szükségessé, aki beállítja a megfelelő diétát, inzulinos kezelést. A vizsgálatot 75 g glükóz elfogyasztása után végzik. 

30-32. hét

A következő ultrahangvizsgálat ideje, mely során ellenőrzik a baba fejlődését, illetve a méhlepény állapotát. Vizsgálják a hüvelyváladékot is, hiszen az esetlegesen benne lévő Streptococcus-B baktérium veszélyeztetheti a magzat egészségét. Innentől elkezdenek gyorsulni az események, nő az orvosi vizsgálatok száma.

33-36. hét

Újabb labor-és hüvelyi vizsgálat következik, mely során ellenőrzik a méhszáj tágulását, illetve a méhnyak hosszát. A CTG vizsgálatot már hetente kell ismételni, hogy folyamatosan ellenőrizzék a baba pulzusát és mozgását és a kismama méhszáj összehúzódásait.

37-39. hét

A szokásos CTG vizsgálatok ideje, és az ultrahangos súlybecslés időszaka. A súlybecslésen túl vizsgálják a magzatvíz mennyiségét és a méhlepény működését is. 

40-41. hét

Elérkezik a szülés ideje, megtörténik a kórházi felvétel. CTG és ultrahang vizsgálatot is végeznek, illetve vérnyomás-és vizeletvizsgálatot is. Ha túlcsúszunk a 40. héten, akkor érdemes a CTG vizsgálatokat kétnaponta elvégeztetni az áramlásvizsgálatokkal együtt.

About The Author