Terhes has hétről hétre

Terhes

A terhesség akkor lesz igazán izgalmas, ha a magzat elkezd növekedni, a pocak pedig kerekedni.

Az első hetekben szinte még semmi nem látszik, azonban több terhességre utaló tünetet is észlelhetünk, mint a menstruáció elmaradása, pecsételő vérzés, alhasi görcsök, mellfeszülés, hányinger, émelygés, szédülés vagy fejfájás.

A terhességet a szülész-nőgyógyász szakorvos tudja ultrahanggal igazolni, ámbár a terhes vitaminokat már jóval a baba tervezése előtt érdemes elkezdeni szedni.

A vitaminok adagolásáról és esetleges túladagolásáról mindenképpen kérdezzük meg a háziorvosunkat, szakorvosunkat.

17.15.12A 4. hét – Amikor a terhesség már érezhető

A 4. hét változást hoz, hiszen megkezdődik a petesejt beágyazódása, a méhlepény fejlődése és a magzatvíz kialakulása. Szervezetünk érzékenyebben reagál a különböző illatokra és szagokra, mely a magzat védelmét szolgálja és szerencsés esetben idővel alábbhagy. Emellett tapasztalhatunk menstruációhoz hasonló kísérő tüneteket, amik azonban a menzesznél sokkal enyhébb formában jelentkeznek.

Az 5. hét – Fáradékonyság

Ebben az időszakban a leggyakoribb tünet a fáradékonyság, hiszen szervezetünknek át kell állnia a baba fejlődéséhez szükséges környezet kialakítására, testünk átformálására. Megkezdődik a magzat idegrendszeri, keringési, emésztőrendszeri és légzőrendszeri fejlődése. 

A 6. hét – Az émelygés és hányinger

A magzat szíve már 3 hetesen percenként 90-110-et ver, azonban ezt először ebben az időszakba hallhatjuk saját fülünkkel. Sajnos a rosszullét, az émelygés, a szédülés és a hányinger is egyre gyakoribbá válik, így ügyeljünk arra, hogy ne végezzünk hirtelen mozdulatok. Mielőtt felkelnénk, először üljünk fel és ne azonnal pattanjunk ki az ágyból.

A 7. hét – Lassú emésztés a magzat védelmében

A pocak mérete még most is csak nehezen észrevehető, bár előfordulhat, hogy nem minden ruhánkba férünk bele. A táguló bélnek és hasfalnak köszönhetően sajnos gyakorivá válik a puffadás, a hasfeszülés és a székrekedés is. A progeszteron hormon szintjének emelkedésével lassul az emésztés és a perisztaltika, így egyre gyakoribbá válik a székrekedés. Ha tehetjük, növeljük a folyadék és a rost bevitelét, fogyasszunk magnéziumban gazdag ételeket.

8.hét – A hormonok tánca

Az első gyermeküket váró nők esetében az izmok és a szalagok még nincsenek annyira meglazulva, így a pocak kevésbé észrevehető. A hormonháztartás teljesen felborul, ezáltal gyakoribbá válnak a bőrproblémák, mint a pattanások, vagy a bőrszárazság.

9.hét – Emésztési panaszok újfent

Sajnos megszaporodnak az emésztőszervi problémák, hiszen a szervezetünk által termelt relaxin hormon lassítja a bélmozgást, így egyre gyakrabban tapasztalhatunk puffadást és székrekedést. A puffadás miatt a pocak általában nagyobbnak látszik, mint kellene, de ne ijedjünk meg tőle, teljesen természetes jelenségről van szó. A lassú emésztés pozitív hatású, hiszen a szervezet több tápanyag felhasznosítására képes ami elengedhetetlen a magzat számára.

10.hét – Émelygés és fogproblémák

Sajnos előre nem megjósolható, hogy mely kismama fogja pozitívan és negatívan megélni a terhesség egyes tüneteit. Azok a kismamák, akik az első trimeszter után is gyakran tapasztalnak rosszulléteket ügyeljenek arra, hogy rendszeresen ápolják fogaikat, hiszen a hányás negatív hatással van a fogak állapotára. A rendszeres fogászati ellenőrzéseken túl érdemes fluoridos fogkrémet használni, megfelelő mennyiségű kalciumot fogyasztani és megbarátkozni a fogselyemmel is. Ne adjuk fel, mert a panaszok idővel meg fognak szűnni!

11.hét – A tükör és az érzelmi hullámok

Sajnos a hormonok túltengése miatt érzelmi hullámvasútban érezhetjük magunkat, ami persze egyáltalán nem egyenlő a depresszióval. Fogadjuk el, hogy ez a természet rendje, mégha a tükörbe nézve inkább a sírógörcs irányába sordódunk is. Legyünk büszkék a pocakunkra, az időközben igazán dússá vált hajkoronánkra és akár a hormonzavarok okozta pattanásokra is. 

12.hét – A kívánságműsor

A méh látványos növekedése nem áll meg, így a pocak szépen formálódik, ahogy az étvágy is kezd újra megjönni. Mivel a hormonok kuszasága kezd normalizálódni, így kedvet érzünk bizonyos ételek azonnali elfogyasztására. Törekedjünk azonban arra, hogy naponta legalább 4-5 alkalommal étkezzünk, és akkor se tömjük magunkat degeszre. Igyunk legalább 2 liter folyadékot és ne felejtsünk el mozogni sem.

13.hét – A gondtalan időszak

Mivel pocakunk még nem olyan nagy, hogy akadályozzon a mozgásban és a hányinger, illetve a gyakori vizelési inger is tovatűnt, igazán vehemens időszak elé nézünk. A méh növekedése, illetve a méhet tartó szalagok tágulása azonban nem áll le, így egyre gyakrabban érezhetünk szúró alhasi, lágyéktáji, vagy csípőcsonti fájdalmat.

14.hét – Az a fránya hátfájás

Az ebben az időszakban fellépő hátfájás oka még mindig nem a nagy pocak, hanem a relaxin homon egyik mellékhatása. Ahogy az izmok és szalagok lazulnak, úgy a gerinc és az ízületek stabilitása csökken, ezáltal gyakran alakulhat ki hát-és derékfájdalom is. Ha még dolgozunk, akkor fontos a megfelelő tartást javító eszközök bevetése, ami enyhítheti a fájdalmat. Alvásnál pócoljuk ki magunkat, hogy a gerincnek a lehető legtermészetesebb környezetet biztosítsuk.

15.hét – Az igazi kihívás

Reggel, mikor felkelünk és húznánk magunkra a megszokott farmerünket, akkor szembesülünk vele, hogy immáron ez már nem fog menni, vagyis irány a kismamaruha bolt. Ráadásul nem csak a pocak mérete változik, hanem a mellek mérete is, így pár új melltartó beszerzése sem fog ártani. A 15. héten igazán érdekes jelenségre lehetünk figyelmesek, hiszen megjelenik a linea negra, vagyis a köldök és a szeméremcsont között húzódó csík, melyet a fokozott melatonin-termelés idéz elő. Sajnos a csík a szülés után tovatűnik.

16.hét – A mozgás öröme

A pocakunk növekedését nem csak mi követjük nyomon, de a kötelező vizsgálatok során szülész-nőgyógyász szakorvosunk is. Ha a 37 év feletti korcsoportba tartozunk, és orvosunk úgy rendeli, akkor kiegészítő genetikai vizsgálat elvégzése válik szükségessé. Ezek a genetikai vizsgálatok szinte ártalmatlanok a baba számára és nem járnak semmilyen fájdalommal.

17.hét – A tünetek jönnek-mennek

Bár ebben az időszakban az első trimeszter kellemetlen tünetei enyhülnek, szerencsésebb esetben pedig meg is szűnnek, sajnos jön helyette más, mint a C-vitamin hiányához köthető orrvérzés, illetve az orrdugulás. Az orrvérzés a megfelelő vitaminok bevitelével megszüntethető, azonban az orrdugulás egészen a baba születéséig fennállhat.

About The Author