4 tünet, hogy túl sokat stresszelsz

Női tippek

Bár a stressz alapjaiban véve lelki folyamat, mégis ha túl sokat aggodalmaskodunk, az bizony az egészségünk során is felvethet néhány problémát. Ugyanis a sok stressz képes befolyásolni az érzékelésünket, az anyagcsere folyamatainkat, melynek következtében számos testi panasz jelentkezhet. Íme, négy tünet, ami egyértelműen arra utal, hogy sokat stresszelünk.

A hajhullás

Ugyan furcsa lehet, ám a hajunk állapota tökéletesen képes prezentálni, hogy éppen mi is zajlik az idegrendszerünkben, milyen lelki folyamatokon megyünk keresztül. Ennek oka, mégpedig az, hogy a magas stresszhormon szint egyfajta gyulladást okoz a szervezetünkben, ami aztán többféle módon képes károsítani a szöveteket. Többek között akadályozza a fejbőr vérellátását, gátolja a tápanyagok áramlását illetve a pigmentek termelődését.

 Persze jó, hír, hogy az egyensúly visszaállításával a probléma is megszűnik, ám sok esetben a stressz kiiktatása nem is olyan egyszerű. Emellett pedig, ha krónikus hajhullást tapasztalunk, nem árthat egy alaposabb orvosi kivizsgálás sem. 

Fejfájás 

A fejfájás a stressz egyik legjellemzőbb tünete, bár azonosítása során probléma lehet, hogy számos egyéb más egészségügyi probléma is állhat a háttérben. Azonban, ha stresszes életmódod folytatnunk és állandóan aggódunk valamin, az idegsejtjeink előbb vagy utóbb fellázadnak és szörnyű, véget nem érő fájdalommal jelzik, hogy valami gond van. A fejfájást persze okozhatja a kiszáradás is, így fontos, hogy figyeljünk a napi folyadékmennyisségre is. Emellett pedig fontos, hogy az esztelen gyógyszer bevétel helyett inkább az okokat keressük meg, majd iktassuk ki, igyekezzünk helyreállítani a belső békénket, harmóniánkat. 

A magas pulzus 

Az nyilvánvalóan egyértelmű, hogy ha idegesek vagyunk, sokkal gyorsabban ver a szívünk is. A pulzus normálértéke valahol 70-120-ig terjed, ez alapjaiban véve egyénfüggő. Ha a pulzusunk azonban ezen érték felett van rendszeresen, akkor feltehetőleg valamiféle kezelésre szorulunk. Bár a számok nem is feltétlenül érdekesek, ugyanis a testünk hamar jelzi, ha valami nincs rendben, ha például nem vagyunk hozzászokva a terheléshez, akkor már 90-100-as pulzus esetén is erőteljesen kalapálhat a szívünk.

 Azonban, ha állandóan érezzük, a majd kiugrik a szívünk effektust, érdemes lehet mélyebbre ásni és megtalálni a probléma lelki eredetű okait. 

Töredezett körmök 

A kezünk számtalan egészségügyi probléma hordozója lehet, és többet árulhat el rólunk, mint azt mi magunk gondolnánk. Többek között a körmeink azok, amik leleplezhetnek bennünket, ugyanis nem csak a tápanyaghiányt teregetik ki, de arra is felhívhatják a figyelmet, hogy túl sok bennünk a felesleges feszültség. 

Ugyanis a stresszes életmód negatívan befolyásolja az anyagcserénket, így pedig hiába eszünk egészséges ételeket, a tápanyagok képtelen lesznek felszívódni. A stressz pedig olyan kényszercselekvéseket eredményezhet, mint például a körömrágás. Ha úgy látjuk, valami probléma van a körmeinkkel, a vitaminbevitel mellett a nyugalomra is fokozottan figyelnünk kell.

About The Author