Burnout szindróma: amikor váltani kell

Egyéb kategória

Sokan egy életen át ugyanazon a munkahelyen dolgoznak a legnagyobb boldogságban. Míg másoknak egy-egy váltás sem okoz különösebb problémát. Vannak azonban olyanok, akik sok év hosszú és megfeszített munkatempóját követően megunják azt, amit csinálnak.

Ez akár törvényszerű is lehetne, sőt talán az is, ugyanis a jelenséget burnout szindrómának nevezik, magyarul kiégés néven ismert és igen van rá gyógymód. 

 

A kiégés pszichológiai fáradságként definiálható, végeredményben egy olyan mentális probléma, aminek hátterében az elhúzódó stressz áll.

Azok, akik burnout szindrómában szenvednek, gyakran érzik magukat fáradtnak, unottnak, lehangoltnak, demotiváltnak, ráadásul ebben az esetben számottevően csökken a cselekvőképességünk is.

A kiégés folyamata azonban nem keverendő össze néhány lustább nappal.

Hiszen mindenkinek akad az életében olyan hétfő reggel, amikor nem tud magával mit kezdeni, amikor szíve szerint ki sem kelne az ágyból. A burnout szindróma azonban egy hosszabb, keservesebb, kínlódással teli állapot, mely akár hónapokig, rosszabb esetben évekig is elhúzódhat. 

 

A kiégés első és legszembetűnőbb tünete, jele, ha mindennapunk szörnyű. A ránk bízott feladatokat bár igyekszünk megoldani, legyen szó akár munkahelyi vagy otthoni munkavégzésről, de végig azt érezzük ezek piti, semmitmondó és kimerítő feladatok, amik csak rabolják az időnket. A burnout szindrómában szenvedők nagy eséllyel érezhetik úgy, hogy amit csinálnak az teljeséggel felesleges, ráadásul az senkit sem érdekel. Akiknél a kiégés előrehaladottabb állapotban van, azoknak gyakran fáj a fejük, sok esetben alvás-és étkezési zavarral küzdenek, megváltozhatnak főbb jellemvonásai, egyre ingerültebb, feszültebb, cinikusabb és motiválatlanabb lesz az illető. 

A burnout szindrómáról, a 21. század fejlettségének ellenére is sokan úgy hiszik, mondvacsinált probléma, pusztán nyafogás az egész, ami nem is valódi betegség. Pedig a kiégés egy nagyon komoly, mentális probléma, mely a folytonos stressz hatására csak rosszabbá válik, és amihez elengedhetetlen a szakemberek segítsége.

Ugyanis a kiégés akár le is rombolhatja a társas kapcsolatainkat, hiszen akarva akaratlanul, de hatással van a magánéletünkre.

Emellett romba döntheti karrierünket, az egészségi állapotunkról pedig már nem is beszélve. A testünk ugyanis jelez, és ha egy-egy megfázás vagy nátha hetekig is elhúzódik vagy gyakorivá válik, akkor bizony valószínűleg nagy baj van. 

A kiégésben szenvedő egyének hajlamosabbak a depresszióra, a reménytelenség érzése felerősödik bennünk, sokan úgy érzik nincs kiút ebből az állapotból. A kritikus csoportok, akiket nagyobb eséllyel fenyeget a burnout szindróma, az olyan hivatások művelői, ahol rendkívül fontos szerephez jut a kommunikáció. Tehát veszélyeztetett hivatásnak tekinthető éppen a pszichológusok köre, de ide tartozhatnak az óvónők, dajkák, újságírók, de akár az orvosok is. Ennek ellenére a kiégés állapota szinte mindenkit elérhet: a gyermekét egyedül nevelő anya éppúgy lehet kiégett, mint az orvos, aki nulla-huszonnégy a munkájának él. 

Fontos tudni, hogy a kiégés lehet a stressz eredménye, de semmiképpen sem egyenlő azzal. A burnout-tól szenvedő betegek ugyanis úgy érzik, túl kevés, ami körülöttük van, reménytelen a helyzetük. Ennek hatására csökken az életkedvük, elveszik a kreativitásuk, aminek következménye, hogy majdhogynem mindent és mindenkit utálni kezdenek, beleértve saját magukat is. 

A burnout kialakulásához számos tényező vezethet, úgy, mint a megbecsültség hiánya, alacsony juttatások, korlátozott előrelépési lehetőség, de akár a túlzott felelősség érzete is. Emellett érdekes tény, hogy azok, akik alapvetően hajlamosabbak a depresszióra vagy gyakran mérik, teljesítményüket másokéhoz könnyebben jutnak el a kiégés állapotába. 

Ahhoz, hogy a kiégést gyógyítani tudjuk, elsősorban fel kell ismernünk a problémát. Fel kell mérnünk, hogy az adott helyzet mennyire kezelhető esetleg egyénileg vagy mikor van szükség szakember segítségére. Bár a mai világban munkahelyet váltani nem egyszerű feladat, de mivel a burnout hátterében gyakran éppen a munkahelyi problémák állnak érdemes lehet fontolóra venni a váltás lehetőségét. 

Amellett pedig, hogy szakember segítségét kérjük, mi magunk is tehetünk annak érdekében, hogy megszüntessük a kiégés jelenségét életünkben. Ebben az esetben fontos lehet végig gondolnunk, hogy vajon mik is az álmaink, merre tartunk, milyen életet képzelünk el magunkat a következő években, évtizedekben.  Megoldás lehet, ha keresünk magunknak valamilyen új hobbit, valamit, amiben kellőképpen kiteljesedhetünk és, ami visszaadhatja elfelejtett életkedvünket. Ez lehet akár a sport vagy bármilyen kreatív tevékenység, a lényeg az aktivitás. 

 

A burnout-ról nagyon fontos megjegyezni, hogy ez egy olyan krízishelyzet, ami kortól és nemtől függetlenül alattomosan kúszhat be az életünkbe és veheti át felettünk az irányítást. Ha egyedül nem tudunk, változtatni a kialakult helyzeten feltétlenül konzultáljunk orvossal és kérjük a segítségét. El kell hinnünk: nem mi vagyunk a hibásak és van kiút a reménytelenségből is. 

About The Author