Hogyan mossunk hajat?

Női tippek

 Mindenki tudja, hogy egy nő igazi kincse az nem más, mint a csodálatos hajkoronája. Ahhoz viszont, hogy az mindig csodálatos lehessen, megfelelő módon kell ápolni, és természetesen odafigyelni rá. hogy hogyan mossuk.

Ahhoz, hogy megfelelően kezelhessük a hajunkat, tudnunk kell, hogy melyik az a típus, amibe tartozunk.

Az egyik az a normál hajtípus. Élettel teli. A hajszálaknak szép fényük van, de nem zsírosak. Selymes tapintású, nincsenek eltöredezett hajvégek.

Sajnos, a normál hajat is érhetik kedvezőtlen hatások, a nyári forró napsütés, szmog, dohányfüst, helytelen táplálkozás. Ezért szükséges a folyamatos ápolás. Ugyanúgy, mint a bőrünk ápolásánál, mind a külső, mind a belső táplálás fontos.

Ne feledd, hogy étrendedbe minél több A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag ételt iktass be. Ha ide tartozol, neked van a legkönnyebb dolgod. Használj hajtípusodnak megfelelő balzsamot, pakolást.

A hajad egész biztosan meg fogja hálálni.

Zsíros hajtípus.

A zsírosodást több dolog okozhatja: itt is ki kell emelnünk a genetikai hajlamot. Kiváltó ok lehet még a hajmosás, tisztálkodás mellőzése, a helytelen táplálkozás, vagy a különböző hormonális problémák. Már a hajmosást követő második napon elkezdődhet a zsírosodás. A haj ilyenkor nehéz, fénylő, összetapad, ráadásul ápolatlanságot sugall. A fejbőr gyakran korpás, viszkető. A zsíros, korpás réteg megakadályozza a bőrlégzést, ezért a hajhullás sem ritka. Ha meg akarsz szabadulni ettől a problémától, ügyelj arra, hogy hajmosásnál ne izomból dörzsöld a fejbőrödet. Ez csak még jobban fokozza a faggyúmirigyek működését, így a hajad még zsírosabb lesz. Hetente minimum 1-2 alkalommal moss hajat, ha lehet, csalános samponnal. Az utolsó öblítésnél egy kanál citromlevet is tegyél a hajadra. A gyógyszertári kénes sampon is sokaknak segíthet. Használhatsz hajszeszt is, amit gyengéden masszírozz be a fejbőrbe. Így kétszeresen is jót teszel: a hajszesz fertőtlenít, a masszírozás pedig javítja a hajhagymák oxigénellátását.

Száraz hajtípus.

Nehezen lehet kifésülni, száraz tapintású, a hajvég szálkás, repedezett. Ezt a szárazságot több dolog is tetézheti. Lehet vitaminhiány, a hajszárító, hajvasaló gyakori használata, vagy a kíméletlen hajfestés is. Mielőtt bármilyen hajápoló kúrába belefognál, tanácsos fodrászhoz is elmenni, hogy egy kis vágással felfrissítse a hajad. A száraz haj fejbőre gyakran viszket, korpás. Javasolt a megfelelő típusú sampon és balzsam mellett hajápoló olajat vásárolni, és azt gyengéden bemasszírozni a fejbőrbe és a hajvégekre. Otthon is kipróbálhatsz néhány praktikát. Puhává varázsolhatod a hajad olíva olajos pakolással. Ne csak a hajvégekre tegyél belőle, hanem a fejbőrbe is masszírozd be, majd egy törölközőbe bugyoláld be a fejed. Nyugodtan akár egy óráig is rajtahagyhatod. Olíva olaj helyett használhatsz jojobát vagy szezámolajat is. Ne feledkezz meg itt sem a helyes táplálkozásról és a víz fontosságáról.

Természetesen az sem mindegy, hogy göndör vagy egyenes.

Minden nő álma a göndör haj. Természetesen általában akinek göndör a haja, egyeneset szeretne és akinek egyenes az pedig göndör fürtökről álmodik. A göndör hajnál duplán érvényes, hogy semmi sincs ingyen, mindennek megvan az ára. A szép hullámos haj alapos gondolkodást igényel és nagyon nehéz a kezelhetősége, főként a kívánt frizura elkészítése. Párás környezetben pedig kezelhetetlenné válik. Általában a göndör haj törékeny, hajlamos a kiszáradásra és természetes fénye elvesztésére. Kiszáradásra főleg a nagyon göndör hajnál kerül sor, amely a nem elegendő hajzsír termelésnek köszönhető, továbbá okozója lehet még, hogy a hajzsír nehezebben vonja be a göndör hajszálakat és ezért nem tudja védeni a hajszálakat a gyökerektől a végekig. Gyakran probléma a kezelhetetlen göndör hajat akaratunk szerint formázni, főleg párás környezetben. Az intenzív kémiai hajfestés mélyen károsíthatja a göndör hajszálakat. Kerülje a melírezést is és válasszon kímélőbb módszert haja színezésére, amely nem károsítja annyira a haj szerkezetét. Ügyeljünk arra is, hogy ne vigyük túlzásba a hajfestést, mert egy hajfestés után hullámos hajunk könnyen legyengül és hajszálaink sebezhetőbbé válnak. Ennek a hajfajtának a megfelelőek az olajtartalmú samponok. A sampont gyengéden masszírozzuk fejbőrünkbe, hogy ezzel is serkentsük a hajzsír termelését. Hajunkat elég csak egyszer megmosni. Ideális hajunk szétfésülését vagy a mosás előttre időzíteni vagy hajunkra vigyunk fel elegendő mennyiségű kondícionálót vagy maszkot és széles fogú fésűvel gyengéden fésüljük szét. Ne próbáljuk hajunkat erővel, minden áron szétfésülni, mert ezzel még nagyobb károsodást okozhatunk.

Megveheted a piacon kapható legdrágább sampont is, az nem ér semmit, ha nem használod helyesen. A fejbőr és a haj gondos átmasszírozása és az öblítés legalább olyan fontos, mint maga a sampon. A fejbőrt soha ne körömmel dörzsöld, használd a puha ujjbegyeket. A masszírozás fontos, mert eközben ledörzsölöd a fejbőrről a verejték- és faggyúmirigyek váladékát, a balzsam, a hajformázók maradványait is, így a fejbőröd tiszta és egészséges lesz.

About The Author