Milyen a jó diétás étrend?

Női tippek

Az alapok

Ami biztos, hogy fogyni akkor fogunk, ha csökkentjük a bevitt kalória mennyiséget. Azonban fontos tudni, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyek jót tesznek a szervezetünknek és itt jön képbe a mit és mennyit kérdése. A csodadiéták pedig éppen ezért nem hatásosak, ugyanis azok rendszerint arra épülnek, hogy valamilyen tápanyagotszénhidrát, zsír – nélkülöznek, amitől bár kezdetben fogyni fogunk, de a szervezetet hosszútávon nem lehet becsapni és egy idő után ráébred arra, hogy valami hiányzik neki.

Vagyis, ha egy jó diéta alapjáról beszélünk, akkor nem feltétlenül fogyókúrát kell értenünk alatta, sokkal inkább egy utat az életmódváltás felé. 

 

A tápanyagok kérdése

A fogyás alapvető feltétele, hogy tudjuk a létszükséghez kapcsolódó tápanyagokból mit és mennyit vihetünk be a szervezetünkbe. Vagyis a kérdés, hogy a szervezetnek mennyi fehérjére, szénhidrátra és zsírra van szüksége. Ezt nyilvánvalóan mi magunk nem tudjuk kiszámítani, hiszen számos feltétele van, úgy, mint jelenlegi testsúly vagy magasság, azonban a neten számos program áll a rendelkezésünkre, ami segít nekünk kiszámítani, hogy miből mennyire lesz szükségünk. A fehérje fogyasztás példának okán rendkívül fontos, hiszen egy kemény edzés után a fehérje fogyasztás lesz az, ami segít az izmoknak a regenerálódásban. Azonban fontos tudni, hogy a lassú felszívódású szénhidrátok és a zsírok is ugyanúgy szükségesek a szervezet normál működése szempontjából. 

 

A mozgás kérdése

Ahhoz, hogy megreformáljuk az életünket elengedhetetlen a mozgás. Azonban nem mindenki rajong a kemény edzésekért, heti háromszor 30 percet viszont mindenkinek be kell tudnia iktatni az életébe. Persze fontos, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amit valóban szeretünk csinálni, ehhez viszont kétségkívül kísérleteznünk kell. Érdemes kipróbálni a csoportos edzéseket is, ám jó megoldás lehet néhanapján egyedül lemenni a terembe, így hamar kiderül, hogy mi az ami közelebb áll hozzánk, illetve mi az, ami valóban hatásos a számunkra. 

 

About The Author