Hogyan növeld elhelyezkedési esélyeidet már diákként?

Női tippek

A mai telített munkaerő piaci helyzetnek köszönhetően az elhelyezkedési esélyek egyre csak csökkenek, annak ellenére is, hogy a fiatalok már nem igen állnak meg egy vagy két diplománál és a szakmákat is előszeretettel halmozzák annak érdekében, hogy minél több lábon állva megtalálják a számukra tökéletes pozíciót. 

Ám felmerülhet a kérdés: megéri a szakmákat illetve a diplomákat felsorakoztatni a polcon, úgy hogy közben munkahelyünk nincs, sőt a kilátások is igen csekélyek? A helyzet az, hogy már hallgatóként különös tekintettel kell odafigyelnünk és böngészni elhelyezkedési lehetőségeinket, esélyeinket. Ez azonban csak abban az esetben működhet, ha mi magunk kitartóan böngészünk, mert bizony a sült galamb nem fog a szánkba repülni. 

 

Karriernapok és állásbörzék 

A meghatározott rendszerességgel megtartott karriernapokra illetve állásbörzékre, hazánk kiemelkedő cégei és külföldi oktatási vállalkozások várják a felsőoktatásban tanulókat vagy akár a pályakezdő, diplomás szakembereket. Léteznek kizárólag tematikus állásbörzék is, ahol kifejezetten bölcsész vagy épp gazdasági profilú hallgatók részvételére számítanak.

Az állásbörze nagyszerű módja annak, hogy hasznos információkat és tippeket szerezz a munkáltatóktól és szervezetekről. Ha már pontosan tudod, milyen szegmensben szeretnél elhelyezkedni, akkor lehetőséged van arra, hogy csak azon cégek tanácsait hallgasd meg, akik tökéletesen beleillenek az elképzeléseidbe. Ha azonban még csak most kezdesz el gondolkodni vagy esetleg döntés előtt állsz, akkor a karriernapok alkalmával többet is megtudhatsz a szakmák világáról. Ráadásul egy-egy börze alkalmával kiváló kapcsolatokat is építhetsz, sőt akár egy gyakornoki állást is megcsíphetsz, aminek segítségével biztosan növeled esélyeidet a későbbi elhelyezkedésed során. A gyakornoki helyek ugyanis nem csak az önéletrajzodban mutatnak majd pompásan: segítségükkel releváns tapasztalatokat szerezhetsz, a gyakornokság nem minden esetben egyenlő az ingyen munkával, kölcsönös elégedettség esetén pedig akár maradhatsz is cégen belül.

Így mindenképpen érdemes fontolóra venni a karriernapok hasznosságát és még az egyetemi, diákéveid alatt kilátogatni egy-egy eseményre, hogy a későbbi elhelyezkedés ne a stressz jegyében teljen, hanem zökkenőmentesen alakuljon. 

About The Author