Miért fontos a bőr hidratálása?

Szépségápolás

A hidratálás szót már biztosan hallottuk valamilyen formában, ugyanis a kozmetikai iparban talán ez az egyik legsűrűbben használt kifejezés. Azonban azt már csak kevesen tudjuk pontosan, hogy miért is igazán lényeges a hidratálás.

Az alábbiakban bőr karbantartásának fontosságáról hoztuk egy kis szösszenetet.

Belső hidratálás 

Bár erről gyakran elfeledkezünk, de a helyzet az, hogy a legnagyobb kiterjedésű szervünk éppen a bőrünk, amelynek legfontosabb alkotóeleme a víz. Amikor a bőr víztartalma csökken, akkor az szárazzá, érdessé válik, hámlik, feszül, kipirosodik illetve a ráncok is mélyülnek. Ha a dehidratáltság állapotában vagyunk, akkor bőrünk sokkal kevésbé lesz ellenálló a kórokozókkal szemben, így hajlamosabbak leszünk a különböző betegségekre, sőt akár az allergia kockázata is megnő. Éppen ezért rendkívül fontos belső hidratáltság, ez ugyanis kulcstényezőnek bizonyul a bőr karbantartása során.

A bőr túlzott vízveszteségéhez számos tényező hozzájárulhat, így negatívan befolyásolhatja a szél szárító hatása vagy éppen a túlzott verejtékezés. Azonban a bőr hidratáltsága szempontjából fontos, hogy ezt a veszteséget pótoljuk, ami egy átlagemberi esetében napi 2-3 liter tiszta víz elfogyasztásával jön létre. Ha bőr hidratált, akkor lágy, selymes és puha tapintású lesz, ráadásul képes lesz felvenni a harcot az egyéb kórokozókkal szemben is. 

 

Külső hidratálás 

Bőrünk sejtjeinek egyik legfontosabb alkotóeleme a hialuronsav illetve a ceramid, amely ma már számos hidratálókrém elengedhetetlen alapegységei is. Ezek a vegyületek ugyanis képesek arra, hogy megkössék a vizet, így segítve elő a mesterséges hidratációt. Az idő múlásával pedig egyre kevesebb termelődik mind a hialuronsavból, mind pedig a ceramidból, így azokat javallt pótolni. Persze az egyáltalán nem mindegy, hogy milyen krémeket kenünk magunkra, hiszen ez bőrtípusunk függvénye is. Azonban arra feltétlenül figyeljünk oda a vásárlás során, hogy mind az éjszakai, mind nappali krémek rendelkezzenek vízmegkötő anyaggal. 

 

 

About The Author