Kezdő sportolók tipikus hibái

Női tippek

Megszületett az elhatározás, eldöntötted, hogy itt az idő változtatni az életmódodon, mindenképpen szeretnéd magad formába hozni, de nem tudod, mik lehetnének az első lépések? Az elhatározás remek, azonban mielőtt fejest ugranál, az ismeretlenbe nem árt tisztába tenni néhány kérdést, ugyanis kezdő sportolóként elkövethetsz néhány olyan hibát, ami akár kellemetlen sérülésekkel is végződhet.

Cikkünkben tipikus hibákat vonultatunk fel, melyeket bízunk, benne írásunk elolvasása után te nem fogsz elkövetni. 

Ha nincs bemelegítés

A legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az edzések alkalmával, ha kihagyod a bemelegítést. A bemelegítés ugyanis nem csak az izomláz kockázatát növeli meg, de nagyon komoly sérüléseket is vonhat maga után, egy-egy zúzódás vagy izomszakadás formájában. Az ilyen sérülések pedig minden esetben csak átmenetiek, ugyanis akár a jövőbeni terveidet is derékba törhetik, sőt akár egy egész életre befolyással lehet a mozgásodra. Így mielőtt ténylegesen belevágnál az edzésbe fontos, hogy legalább 15-20 percet melegíts be, végül pedig ugyanennyi időt szánj a levezetésre is. 

 

Irreális célok 

Sokan ott követik el a legnagyobb hibát, hogy irreális célokat tűznek ki maguk elé. Fontos, hogy a terveid reálisak legyenek, olyanok, amiket belátható időn belül teljesíteni is tudsz majd. Ha teljesíthetetlen tervekkel vágsz bele az edzésbe, akkor végül csalódás fog érni, ami hosszú időre elveheti a kedved attól, hogy újra próbálkozz. Nyilván az, hogy mire vagy képes teljesen egyedi és persze fontos tényező az is, hogy mennyit szánsz hetente az edzésre. Nyilván lényegi, hogy motivált legyél, de mindezt bizonyos kereteken belül. 

 

Túl gyors eredmények 

Gyakori hiba, hogy túl gyorsan várjuk az eredményt, emiatt pedig a sikerélmény is elmarad. A sportban fontos a türelem, így tudnod kell magaddal szemben is türelemmel lenni. Az eredmény nem marad el, de egy-két nap után nyilvánvalóan nem várhatunk csodát. Éppen ezért a mérleg nem jó barát, hiszen sokan napi szinten méregetik magukat, ami azonban rossz stratégia.  Inkább hagyd a mérleged a sarokban és válassz ki a hónapban egy napot, amit megméred magad. Biztos lehetsz benne, hogy így a siker sem marad el. 

 

About The Author