Miért nem szeretünk panelban lakni?

Egyéb kategória

Időről időre felmerülnek a panellakásokkal kapcsolatos aggályok, pláne ha éppen költözés előtt állunk, de semmilyen tervünk nincs lakásvásárlás terén. Mielőtt ugyanis megvásároljuk azt a bizonyos ingatlant fontos, hogy mérlegre tegyünk mind az érzéseinket, mind pedig azt, hogy milyen fontossági sorrend és praktikum alapján választjuk ki leendő otthonunkat.

Cikkünkben most öt olyan negatív tulajdonságot sorolunk fel, ami egyértelműen a panellakások ellen kampányol. 

Az első és legfontosabb: a zaj 

A panellakások legnagyobb hátránya, hogy a papír vékony falaknak hála effektíve a szomszéd összes létező tevékenysége hallhatóvá válik, ráadásul oda-vissza. Ha te hallod őt, hidd el ő is hallani fog téged. Ez pedig akár jelenheti azt is, hogy „Nóri” a szomszédból vasárnap reggel áll neki porszívózni vagy húst klopfolni. Ezen felül persze hallod majd azt is, amikor netalántán veszekednek, esznek vagy csörömpölnek. Sőt a szomszédban síró baba sem fog csak miattad elhallgatni. Nem ez álmaid netovábbja igaz? 

 

„Barátok közt” 

A panel lakók közössége olyan, mint egy nagycsalád. Mindenki tud mindent, mindenki hall és lát mindent, ha pedig éppen lemaradt valamiről nem rest megkérdezni. Titkok, ármányok és furkálódások, egészen olyan, mint egy brazil szappanopera 257. epizódja. A szembe szomszéd néni napi szinten pásztázza a környezet, ha teheti, akkor az úgynevezett „parancsnoki hídról” ami nyilván az erkély. Innen figyel és jegyez, ha pedig egy jó kis pletykát hall, akkor azonnal tovább adja, ami persze aztán hiper gyorsasággal terjed tovább. Ha panel lakóközösség tagja vagy meg kell barátkoznod a gondolattal, hogy hagyományos értelemben vett magánéleted nincs, persze óvhatod a privát szférád, de ha jól belegondolunk teljesen felesleges. 

 

Jó a lift, ha van… csak!

Akár előnyként is felfoghatnánk a panelekben lévő lifteket, ám a helyzet az, hogy használatuk szinte sehogy se jó. Vagy előttünk csukódik be az ajtó vagy látjuk a harmadikon lakó pasi gúnyos vigyorát, miközben idegesen nyomkodja a gombot, hogy záruljon már be az a fránya ajtó. Plusz, ha klausztrofóbiával küzdesz biztos, hogy pont te fogsz benn ragadni a liftben, ami maradjunk annyiban nem egy életre szóló élmény. Ezenkívül ott van a zaj is, ami ezekből az ósdi liftekből árad. Nem, nem sajnos sehogy se jó! 

 

Kellemetlen szagok

Ha panelban laksz, akkor a kellemetlen szagokhoz is hozzá kell magad szoktatnod, ami több különböző formában is testet ölthet. A folyosóknak és a liftnek van egy jellegzetes szaga, ami nyilvánvalóan a hetek óta nem takarított lépcsőháznak köszönhető. Emellett pedig napi szinten érezhető, hogy mit is főz a szomszéd, ugyanis a panelban található szellőzők egyértelműen nem a levegő tisztítás funkcióját töltik be, sokkal inkább házról házra szállítják a napi menüt, aminek illata vagy bűze először a wc-ben bukkan fel. 

 

A távhőmérséklet buktatói 

Köztudott, hogy a panelokban távfűtéses rendszer uralkodik, amely a tapasztalatok szerint nem sokat ér. Nyáron meg lehet sülni, télen azonban – főként az északi oldalon – farkasordító a hideg. Mindez köszönhető persze a rossz vagy egyáltalán nem is létező szigetelésnek is. A lényeg, hogy a nem megfelelő hőmérséklet nagyon zavaróvá képes tenni a panel létet. 

 

Nyilvánvalóan ezek nagyon sarkított tények, de mindenesetre lakás vásárlás előtt ezeket is fel kell helyezni arra a bizonyos mérlegre, csakhogy a végén megfelelő döntés születhessen. 

About The Author