Mikor érzem, hogy terhes vagyok?

Terhes

A terhesség érzésre való megállapítása nagyon bizonytalan, hiszen az első tünetek, mint a hasgörcs, mellfeszülés, émelygés, szédülés, hányinger, fáradékonyság, hangulatingadozás akár a PMS vagy a menstruáció előjele is lehet.

Első körben nem az anyai ösztönökre, hanem a terhességi teszt eredményére hagyatkozzunk, ámbár a terhességi teszt is csalóka, így érdemes többször megismételni a folyamatot. Együttlét után a spermiumok még pár napig életképesek maradnak, így a fogantatásnak ekkor sincs akadálya, kivéve a petesejt életképességét. A beágyazódás a megtermékenyítést követő 7-12 napon belül következik be, így ennek megfelelően érdemes elvégezni az első tesztet is, hiszen ekkor már kimutatható az úgynevezett HCG hormon.

Teljes bizonyosságot azonban az elmaradt menstruáció napjától kezdve szerezhetünk.

A teszten kívül érdemes felkeresni nőgyógyászunkat is, aki a terhesség 6-7. hetében hüvelyi ultrahanggal erősíti meg a terhességi teszt eredményét, hogy ikerterhességgel állunk-e szembe, illetve meghatározza a petezsák elhelyezkedésének pontos helyét.

Árulkodó tünetek

Ámbár a korai tünetek biztosat nem mondanak, néha mégis győz az anyai ösztön és előre megérezzünk a terhességet. Számos olyan tünettel találkozunk, mely a legtöbb kismamánál előfordult korábban. Lássuk mik azok a jellegzetességek, amikkel olykor-olykor igazán meggyűlik a bajunk, ámbár olyan áldozat, ami teljes mértékben megtérül.

A fáradékonyság

Amint az embrió lepényszövete jóvoltából a HCG hormon elkezd termelődni, úgy a testünk is fokozatosan kezd átállni a baba fejlődéséhez szükséges megfelelő környezet kialakítására, melynek azonban nem kívánt tünetei is vannak. Az energiaszint csökken, a szervezetnek jóval több pihenésre van szüksége, hogy az energiahiányt visszapótolja. (Ne feledjük, hogy a fáradékonyság lehet jele a szerotonin-szint csökkenésnek is, mely inkább a Pre- menstruációs Szindróma egyik legjellemzőbb tünete.)

A fáradékonyságot okozó hormon azonban nem a HCG, hanem a progeszteron, melynek szintje az első pár hónap során igen magasra emelkedik. Persze a fáradékonyság nem csak a hormonszinttől függ, hanem a vérnyomástól és a vércukorszinttől is, melynek csökkenésével az anyagcsere lelassul. Okozhatja még a csontvelő aktivitása is, hiszen sokkal több vörösvérsejtet kell termelnie, hogy ellássa a méhlepényt.

Hogyan orvosolható?

Figyeljünk a testünkre és a lelkünkre is, és igenis tegyünk azt, amit diktál, vagyis ha fáradtak vagyunk, akkor pihenjünk, azonban ha mozgásra van szükségünk, akkor ne tagadjuk meg a szervezetünktől. Veszélyeztetett terhesség esetén szigorúan kövessük orvosunk utasításait. Ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra, a szükséges vitaminok (lsd: Vas és C-vitamin) bevitelére. Fokozottan figyeljünk a cukor bevitelre és fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot (Naponta minimum 2 l).

A hányinger, a különböző illatokra való érzékenység

A tünetek nem minden kismamára jellemzőek, viszont akár az első, akár a második trimeszterben (kevésbé jellemző) előfordulhatnak és amilyen ijesztőek, annyira természetesek. A tünetek jelentkezhetnek egyszerre, vagy teljesen eltérő időben. Bármennyire nem szeretjük, a hányinger igenis egy biológiai ösztön, ami a baba védelmét szolgálja a veszélyes ételekkel szemben.

Természetesen a hormonszint ingadozása, a pajzsmirigy működése is befolyásolja hogylétünket. Ezeken kívül befolyásoló tényező lehet a feszültség, a stressz, az ingerültség, az aggodalom. A baba és saját testünk védelme a legfontosabb, viszont ha orvosunk semmi okát nem látja az aggodalomnak, akkor próbáljunk meg relaxálni és sokat pihenni. Fontos, hogy csak annyi fizikai munkát végezzünk, ami nem megterhelő. A kimerültség és a túlhajszoltság ugyanúgy a hányinger előidézője lehet. A genetika, vagyis a hajlam is befolyásoló lehet, illetve az is, hogy hanyadik gyermekünket várjuk. A rutinosabb kismamák szervezete sokkal felkészültebb, mint azon kismamáké, akik első gyermeküket várják.

Hogyan orvosolható?

A homeopátiás szerek (Cocculus Indicus, Ignatia Amara, Ipeca, Nux Vomica, Sepia Officinalis, Tabacum) megosztóak, hiszen az orvosok egy része haszontalannak és hatástalannak tartja őket, azonban sokszor mégis győzedelmeskednek a tünetek felett. Bármilyen termékkel is találkozunk, mindenképpen kérdezzük meg háziorvosunk, nőgyógyászunk vagy gyógyszerészünk véleményét.

A rosszullét leggyakrabban a reggeli órákban jelentkezik és szerencsés esetben meg is szűnik, viszont vannak olyan kevésbé szerencsés kismamák, akik az első trimeszterben szinte bármikor, vagy mindig szenvednek a tünetektől. Ha hányingert tapasztalunk, akkor jó szolgálatot tehet a gyömbér, vagy a gyömbéres készítmények, mint a keksz, ami ráadásul pozitív hatást gyakorol pocakunkra, hiszen az éjszaka folyamán felgyülemlett gyomorsavat is csökkenti. Ébredés után ne azonnal ugorjunk ki az ágyból, hanem hagyjunk magunknak kis lazsálási időt. Kerüljük a fűszeres, zsíros és megterhelő ételeket és fogyasszunk folyadékot rendszeresen. Ne tömjük degeszre magunkat, hanem sokszor együnk kisebb adagokat.

Alhasi fájdalom

Először a beágyazódási fájdalom jelentkezhet, mely a menstruációs alhasi görcsökre hasonlít a legjobban. A hormonszint változásával nő a gáztermelés, így gyakrabban előfordulhat felfújódás, ami szintén fokozza a görcsös panaszokat.

A székrekedés szintúgy generálja a kellemetlen tüneteket, ami pedig a terhességi hormonok okozta lelassult emésztés egyik mellékhatása. Az első két trimeszterben ráadásul a húgyhólyag is növekszik, ami a gyakori vizelési ingeren kívül szintén okozhat ilyen jellegű panaszokat. Terhesség során a méh többszörösére nő, így kevesebb hely jut a belső szerveknek, vagyis a gyomor magasabbra emelkedik, a tápcsatorna elhelyezkedése is változik, ami nem mindig zajlik fájdalommentesen. A kifejezetten lágyék területén érzett fájdalomért a méh növekvő súlya felel, hiszen az itt lévő szalagok emiatt megvastagodnak, hirtelen mozgásra görcsöt idéznek elő. Terhesség alatt az idő nem számít, vagyis ne rohanjunk, ne kapkodjunk, mert immáron nem csak magunkra kell figyelni, de babánk egészségére is. Ha olyan fájdalmat tapasztalunk, melynek kiléte ismeretlen, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Mellfeszülés

Szintén csalóka tünetről van szó, hiszen ugyanúgy vonatkozhat a menstruációra, mint a terhességre. A fogantatást követően talán a legkorábban tapasztalható tünetek egyike, amire akár már a második héten felfigyelhetünk. Természetesen a méh növekedése mellett a mellek zsírszövet állománya is növekszik, hogy később megfelelő módon tudjuk táplálni babánkat. Nem csak a mell mérete lesz nagyobb, de a mellbimbó mérete is növekszik, színe megváltozik. A mellfájdalom ellen leginkább úgy védekezhetünk, ha kényelmes ruhaneműket viselünk, melyek nem irritálják a melleinket. Kerüljük a kebelbaráti öleléseket, igenis bánjanak velünk úgy, mint egy hímestojással, mert igazán megérdemeljük. A terhesség igazolásához a mellfájdalom nem elegendő, hiszen a menstruáción túl számos egyéb betegség vagy állapot indikátora is lehet.

About The Author