Párkapcsolati tanácsok

Szerelmi tanácsok

Két ugyanolyan párkapcsolat nincsen, viszont minden párkapcsolatban vannak mélypontok és harmonikus időszakok is, melyek egymáshoz hasonlatossá teszik őket. Ahhoz, hogy harmonikus kapcsolatot építsünk ki, fontos az összehangoltság és a kompromisszum. Ezek nélkül a kapcsolat nem teljesedik ki, nem lesz hosszú élettartamú. Egy jó kapcsolat kialakulásához hosszú idő szükséges, mire a felek teljesen megismerik egymást, kiépítik partnerükkel szemben azt a bizalmat, ami a kapcsolat magját adja. 

Az alapok

Megvan az ideje a csendnek és a beszédnek

Vannak olyan párok, akik sülve-főve együtt vannak és elképzelhetetlennek tartják, hogy egy percet is párjuk nélkül töltsenek. Ez az állapot idővel vitához vezethet, mert bármennyire is jó együtt, nincs meg az az önidő, mely a hosszútávú, harmonikus párkapcsolathoz szükséges. Meg kell tanulni egymás nélkül élni, hiszen a kapcsolat nem arról szól, hogy feladjuk egyéniségünket ezzel beleolvadva a másik egyéniségébe. ,

Ugyanúgy járjunk el barátainkkal szórakozni, ne gubózzunk be, ne sajátítsuk ki partnerünket. A jó párkapcsolat nem valamilyen függés, hanem két önálló, felnőtt ember szövetsége. Ha éjjel-nappal együtt vagyunk, akkor képtelenség kialakítani azt a belső csendet, vagy nyugalmat, amire igenis mindenkinek szüksége van. Ha nem tudunk párunk nélkül meglenni, akkor maradjunk egy helységben vele, de hagyjuk tenni napi dolgait, ne faggatózzunk, ne piszkáljuk. Foglaljuk el magunkat olvasással, vagy olyan tevékenységgel, amire amúgy nem jutna elég időnk. 

Kapcsolatfüggőség vagy túláradó szeretet

Mint bármely függőség, a kapcsolatfüggőség is olyan probléma, melyhez szakember bevonása szükséges. Általában valamilyen gyermekkori traumára vezethető vissza. A kapcsolatfüggőségben szenvedők általában partnerüket hibáztatják, ha kapcsolatuk zátonyra fut, és nem önmagukban keresik a problémát, hiszen fel sem ismerik. 

Ezzel szemben a túláradó szeretet nem mindig jelent problémát. Bár a szeretet és a szerelem hormonális, így érzelmeinket nehezen tudjuk szabályozni, mégis érdemes odafigyelni arra, hogy ne öljük meg párunkat túláradó szeretetünkkel. Ehhez legfőképpen az a fontos, hogy párunk ajnározása helyett magunkra figyeljünk. Ha megtanuljuk kordában tartani érzelmeinket, akkor a kapcsolatunk nem fog egyirányba elbillenni, hanem kiegyensúlyozott marad.

Vita és veszekedés közötti különbség

Még a vita hasznos a párkapcsolat számára, a veszekedés már annál kevésbé, hiszen erős indulatokat generál, melyek idővel megmérgezik a kapcsolatot. Ahhoz, hogy ez utóbbi ne következzen be, fontos, hogy indulatainkat megtanuljuk lecsillapítani. Ez nem azt jelenti, hogy lenyeljük a békát és minden sérelmet, illetve fájdalmat elfojtunk, mert abból a későbbiekben még nagyobb veszekedés robbanhat ki, hanem energiáinkat más dolgokba fektetjük, mint a mozgás. Ráadásul az elnyomott érzelmek nem egyszer felszínre kerülnek fizikai betegséget generálva. Ne azon vezessük le a feszültséget, akit elméletileg a legjobban szeretünk, de ne is embertársainkon.

Mivel ismerjük párunk összes gyenge pontját, így nem fair pont azokat célba venni, hiszen olyan sérüléseket okozhatunk, melyek sosem fognak begyógyulni. A vitát a veszekedéssel ellentétben a gondolkodásbeli különbségek generálják és teljesen normális jelenség, hiszen nincs két egyforma gondolkodású ember. Vita esetén fontos, hogy érzelmeink helyett a józan ész irányítson minket, így nem fajul veszekedéssé. Vita nélküli kapcsolat nincs, csak sokan nem mernek beszélni róla, hogy nehogy rossz fényt vessenek kapcsolatukra. 

About The Author