Terhesség kimutatása

Terhes

A nők egy része rendszertelenül menstruál. Ennek számtalan oka lehet, de az esetek jelentős részében csak arról van szó, hogy a “biológiai órájuk”, amely az agyalapi mirigyben található, nem működik szabályosan.

Az ilyen típusú nőknél az első terhességi gyanújel, a vérzéskimaradás nyilván nem valószínűsít terhességet, ezért fontos a többi gyanújeleit is figyelni.

Akik rendszeresen menstruálnak, azoknak sem kell megijedni az első napon, mikorra várták a mesesüket, hiszen a menstruációjuk késésének számtalan oka lehet, mint a stressz, sport. Ha a menzesz 7 napnál többet késik, akkor kell gyanakodni terhességre főleg ha az alábbi panaszok egyikét észleli magán.

Várandósság jelei:

-émelygés 

-hányinger, hányás 

-haspuffadás 

-mellfeszülés 

-vérzéskimaradás 

 

Terhesség megállapítás:

Áldott állapot meghatározása vizeletből 

A megtermékenyült petesejt néhány nap után beágyazódhat a méh üregében és ezzel kezdetét veszi a terhesség. A terhesteszt tehát már a vérzéskimaradás előtt is pozitívvá válhat, de azt leginkább a vérzéskimaradás után egy – két nappal érdemes csak megcsinálni.

A várrandóság korai kimutatására szolgáló 5 mIU / ml érzékenységű terhességi tesztcsík a megtermékenyítéstől számolva a 7. napon már pozitív lehet, bár fontos tudni, hogy mindenkinél más-más értékeket mutat a hcg hormon a vizeletben a terhesség korai szakában.

A vizeletbe mártott terhességi teszt pozitivitását a magzatboholy által termelt HCG (humán gonatropin hormon) nevű hormon okozza, amelynek termelődése a beágyazódáskor indul meg.

A gyógyszertári tesztek pontossága elég jó, bár közel sem 100%-os. Sok esetben téves eredményt adnak, amibe persze bele kell számítani a tesztet végző személy bizonytalanságát is.

 A két határozott csík általában terhességet jelent. 

 A teszt pozitivitása esetén mindig célszerű nőgyógyászhoz fordulni és  ultrahang vizsgálattal a terhesség tényét megerősíteni illetve nagyságát meghatározni.

Egy csík negatív tesztet jelent, de ha a vérzés továbbra sem jön, érdemes egy hét múlva a tesztet megismételni. Ha a vérzéskimaradás erős alhasi panaszokkal, rosszulléttel jár, akkor mielőbb nőgyógyászhoz kell fordulni!

 

Terhesség megállapítás vérből HCG hormon segítségével

A vizeletből történő terhességi hormon kimutatásnál sokkal érzékenyebb módszer a vér vizsgálata. Így korábban, és  sokkal kisebb hormonszintek is kimutathatóak. Ezt bizonytalan esetekben, pl. méhen kívüli terhesség vagy elhalt terhesség  gyanúja esetén végezzük.

Nőgyógyászati ultrahang vizsgálat 

Kezdetben a terhesség 4-5. hetében ultrahang vizsgálattal csak petezsák mutatható ki, benne az embrio még nem látható. A petezsákon belüli szikhólyag megjelenése már a terhesség megállapítható egyértelműen igazolva a méhen belüli terhességet. Ilyenkor tapintással még nem minden terhesség diagnosztizálható.

.A 6. héttől már a petezsákban legtöbbször látható az embrio, melynek szívműködése is észrevehető vagy hallható. Nem marad tehát le semmiről az, aki biztosra megy és csak a terhesség 6. hetében jön az első vizsgálatra. 

Nőgyógyászati központunkban működő nagy felbontású ultrahang segítségével már a terhesség korai szakaszában is észrevehető így megállapítható a terhesség.

Ha nincsenek panaszok, mint a friss piros vérzés, az erős alhasi görcsök vagy a komoly rosszullét, akkor az első ultrahangot érdemes a vérzés kimaradás utáni 2-3. héten, tehát a 6-7. terhességi héten elvégeztetni.

A tervezett ultrahang függ a terhességi kortól

Hüvelyi ultrahangvizsgálatot a terhesség 10. hetéig végzünk.

Hasi ultrahangfejjel történik a 10. terhességi hét utáni vizsgálat.

Mi lehet az oka annak, hogy nem látható a terhesség ultrahanggal?

Manapság szinte mindenki azonnal terhes tesztet csinál és hamar orvoshoz szalad, de ilyenkor még nem látható mindenképpen a terhesség. Előfordul, hogy a megtermékenyülés nem akkor történt, amikor a ciklus közepén jártunk, illetve a peteérés is később volt. Ilyenkor persze a terhesség is lehet kisebb a számítottnál és legtöbbször aggodalomra semmi ok.

Mikortól lehet terhességi tesztet csinálni?

Amennyiben biztos eredményt akarsz a terhességi teszten látni, nem mindegy, hogy mikor csinálod meg a tesztet. Ha túl korán használod, az akár félre is vezethet. Cikkünk ebben segíthet.Először is fontos tudni, hogy mikor menstruáltál utoljára, általában hány napos a ciklusod, illetve, hogy mikor kezdődik el az ovulációd. Ha nem vagy biztos az ovulációban, középértéknek veheted a 14. napot, ez ugyanis az átlagos időtartam.

A ciklus 14. napja: az ovuláció 

Ezen a napon a megérett petesejt a petevezetékbe vándorol, ahol ha találkozik a spermiummal, megtermékenyül. A petesejt az ovuláció után körülbelül 24 óráig képes a megtermékenyülésre.

A megtermékenyítés pillanatában a protein burok megerősödik a petesejt körül, megakadályozva ezzel más spermiumok bejutását. A megtermékenyítés pillanatában a “baba” genetikája teljesen komplett, beleértve a nemét is.

A ciklus 15-19. napja: még túl korai tesztelni

Ha megtermékenyült, a petesejt még a petevezetékben osztódni kezd, zigótává alakul, és még körülbelül három napig marad a petevezetékben. Miközben tovább osztódik, a petesejt mindezek után a méh felé vándorol, ahol még be kell ágyazódnia, így a terhesség ezekben a napokban nem kimutatható. A terhességi tesztek a HCG hormon alapján mutatják ki a terhességet, amely csakis akkor kezd el termelődni, ha a petesejt már beágyazódott.

A beágyazódás általában az ovulációt követő 6-10. napon történik meg, a ciklus ezen időszakában még nem. Amíg nincs beágyazódás, nincs HCG, azaz a terhességi teszt negatív lesz, még akkor is, ha a megtermékenyülés ténylegesen megtörtént.

Négy nappal a várható menstruáció előtt: már csak egy kicsit kell kibírni

A (tervezett) menstruációt megelőző négy napban nagyon csábító lehet a gondolat, hogy elvégezd a terhességi tesztet, de még mindig várj vele, hiszen nagy lehet az esélye az ál-negatív eredményeknek. Egyes korai terhességi tesztek 51-69%-os eredményt adnak 4 nappal a várható menstruáció előtt. Ellenőrizd a terhességi teszten az utasításokat, és pontosan kövesd őket.

Fontos tudni, hogy a terhesség legkorábbi jelei közül sok nagyon hasonlít a premenstruációs (menstruációt megelőző) tünetekhez. 

Két-három nappal a menstruáció előtt: egyes tesztek már mutatnak eredményt

Néhány terhességi teszt már 70-80%-os pontosságú eredményt ad. Célszerű ellenőrizni a terhességi teszten az utasításokat, és pontosan követni őket. Más esetekben, vagy ha egészen biztosra akarsz menni, érdemes várni még néhány napot, vagy később is megismételni a tesztet.

A várt menstruáció napja: a lehető legjobb nap

Ez a nap a legjobb a terhességi teszt elvégzésére, a terhességi tesztek 99%-os pontossággal működnek. Ha kimarad a vérzés, és a teszt eredménye is pozitív, akkor nagy a valószínűséggel megtörtént a teherbeesés. Ha a ciklus hosszúsága nem állandó és pár napos eltérést tapasztalsz minden hónapban, akkor még mindig várni kell egy-két napot. Lehet, hogy még nem késik a menzesz, csak a szokásos csúszásról van szó.

Ha egy napja késik a menstruáció, akkor már nyugodtan elvégezhető a terhességi teszt. Ezeken a napokon a teszteredmények a lehető legpontosabbak.

Ha még a későbbi napokon sem menstruálsz, akkor lehet, hogy terhes vagy.

About The Author