Antiallergén ékszerek

Női tippek

Az antiallergén ékszerek, nem egy új divatirányzat neve, hanem a biztonságosan viselhető ékszerek közös elnevezése. Vannak olyan ékszerek, fémek, melyek allergiás tüneteket okoznak.

Érdekel hogyan alakul ki a fém vagy ékszer allergia? Hogyan lehet megelőzni? És milyen ékszerek hordhatóak biztonságosan? Kezdjük az elejéről.

Fémallergia kialakulása

A fülnél kezdődött, kicsi bizseregni, majd viszketni kezdett. Aztán már égetett, és muszáj volt kivenni a fülbevalót a begyulladt, fájdalmas fülcimpából. Ismerős? Általában így kezdődik.

A kilyukasztott fülben, a visszanőtt bőrréteg lényegesen vékonyabb, mint korábban, így a fülbevaló fém részecskéi kapcsolódni tudtak a szervezet fehérjéivel. A szervezet erre érzékenyen reagált, és megjegyezte magának a nikkel, vagy kobalt, esetleg króm, vagy higany részecskéket. És a legközelebbi találkozásnál, ami már akár egy nyaklánc vagy karkötő is lehetett, azonnali támadással, allergiás reakcióval válaszolt. A szervezetünk így működik. Így alakul ki a pollen, méh-, vagy darázs méreg allergia is. 

 

Fémallergia megelőzése

Minél kevesebbet szabad érintkezni olyan fémekkel, melyek esetleg fémallergiához vezethetnek. Olyan fülbevalóval kell kilyukasztani a fülünket, amiből a legkevésbé válhatnak le ilyen fém részecskék.

Például az arany és a platina ilyen anyag, vagy az orvosi fém. Az ilyen anyagból készült ékszereket nevezzük antiallergén ékszereknek.

 

Antiallergén ékszerek

Tehát antiallergén ékszernek leginkább az aranyból, platinából és a nemesacélból vagy más néven orvosi fémből készült ékszereket nevezhetjük. Ezen kívül az arany- és platina bevonattal készült ékszerek is biztonságosnak számíthatnak. Ugyanakkor a bevonatos ékszereknél figyelni az idővel bekövetkező kopásra.

Ha valaki a nikkelre allergiás, annak tudnia kell, hogy egyes fehér arany ötvözetek is tartalmazhatnak nikkelt, de a sárga és vörös aranyban nincs nikkel, azt nyugodtan hordhatja.

A nemesacélból készült ékszerek teljes mértékben biztonságosak.

 

Antiallergén ékszerek viselése

Gyakori tévedés, hogy csak az első allergiás reakcióban részt vett ékszert cseréljük antiallergénre. Például, leggyakrabban a fülbevaló váltja ki az allergiát. Ezek után azt hinnénk, hogy karkötőt, nyakláncot nyugodtan viselhetünk allergén fémtartalmú anyagokból. De sajnos nem így van.

Ha egyszer kialakult a fém allergia, többet nem viselhetünk semmilyen allergén fém tárgyat a testünkön. Vigyázni kell például az övcsatokkal is.

Mivel a fémallergia népbetegséggé változott, a gyártók igyekeznek nikkel, ón és egyéb allergizáló fémektől mentes ékszereket készíteni. Fém allergia esetén mindig el kell olvasni az ékszer összetételéről leírást! Illetve már vannak olyan ékszer webshopok, akik az összes ékszerüket csak ilyen fémekből készítik, és ezt a bemutatkozó oldalukon olvashatjuk el.

Az ekszerwebshop.hu ékszer webshopban részletes leírást és segédletet találsz az antiallergén ékszerekről, hogy a legjobb méretű és minőségű ékszert találd meg. 

Összegezve

A fémallergia leggyakrabban nikkel, kobalt, króm, vagy higanyt tartalmazó fülbevalótól alakul ki, melyre a szervezetünk érzékennyé válik, és később allergiás reakcióval válaszol. A későbbiekben kerülnünk kell ezeket a fémeket tartalmazó ékszereket és tárgyakat. Óvakodnunk kell például az övcsatoktól, táska csattjától is.

Az antiallergén ékszereknek a fémallergiában szenvedők számára is biztonságosan hordható ékszereket nevezzük.

Szerencsére az antiallergén ékszer kínálat rendkívül sokszínű, és pici odafigyeléssel biztonságosan viselhetünk nagy mennyiségű ékszert életünk során.

About The Author