Életmód tanácsok

Női tippek

  Egy életünk van, és azt nagyon nem mindegy, hogyan éljük. Próbáljuk kihozni magunkból és a helyzetekből is a maximumot, talán ez a legfontosabb az egészben. 

Ha egészséges életmódról van szó, nem csak a fogyás eléréséhez szükséges utat értjük alatta. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy az egészséges életmódhoz mind testileg, mind lelkileg rendben kell lennünk. Ha stresszhelyzetben csak a dohányzás nyugtat meg vagy az esti filmhez egy tábla csoki a nyerő, akkor bizony változtatnunk kell az egészségünk érdekében. De haladjunk csak szépen sorjában.

Az étkezés az egyik legfontosabb dolog, amire figyelni kell.

Étkezzen egészségesen és törekedjen a könnyen emészthető, magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztására, úgy mint a teljes kiőrlésű kenyér, zab, nyers gyümölcsök és zöldségek.

Az étrend összeállításakor érdemes figyelembe venni egyes ételek vízhajtó hatását, érdemes elkerülni a puffadást okozó élelmiszereket, mint a hüvelyesek, a káposzta és a hagyma, illetve a paradicsomos és általában a savas ételeket. A joghurt és a kefir hasznos kiegészítője lehet napi étrendjének, mivel támogatják a természetes bélflórát. Szabályozza az emésztését az étkezésre fordított megfelelő időtartammal, és kerülje el a túlzott erőkifejtést székletürítés közben.

Fogyasszon napi másfél-három liter folyadékot, előnyben részesítve a gyógynövény- vagy gyümölcsteákat, illetve az enyhén szénsavas vizet.

 Azonban kerülje a gyümölcs- és zöldségleveket, a fekete teát, illetve a kávé és alkoholos italok fogyasztását, mivel ezek mind vizelethajtó hatásúak, és irritálják a húgyhólyagot.

A pihenés szintén nagyon lényeges.

Pihenésnek nevezünk minden olyan passzív és aktív foglalatosságot, aminek segítségével kikapcsolódhatunk, ami feloldja a feszültségünket és örömünkre szolgál. A pihenés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy egészségünket megőrizzük, és karbantartsuk önmagunkat. A pihenésnek létezik aktív és passzív formája, mindegyik nélkülözhetetlen a testi, lelki és szellemi erőnléthez.

Szervezetünknek mind az aktív, mind a passzív pihenésre szüksége van.

A passzív pihenést nézzük először.

Az alvás és a relaxáció tartozik ebbe a fogalomkörbe. Az alvás létfontosságú funkció, gyakorlatilag egy tudattalan állapot, minek közben szervezetünk felfrissül. A csecsemők alvásigénye a legnagyobb, s az életkor előre haladtával ennek mennyisége csökken. Az alváshoz képest a relaxáció egy olyan állapot, amit csak gyakorlással sajátíthatunk el. Éberségünk ekkor egy alacsonyabb szinten van, izmaink ellazulnak, hatására javul a szellemi teljesítőképességünk, valamint csökken a stressz a szervezetünkben, és kiegyensúlyozottabbá válunk általa.

A pihenés másik formája az aktív pihenés, ami tudatos cselekvés, és számtalan fajtáját ismerjük.

Mindegyikben közös azonban, hogy kikapcsolódást biztosít a megterhelés, stressz, fáradtság alól. Ha életmódunk eddig is meglehetősen aktív volt, akkor könnyebb a pihenésnek ezt a módját választani. Gyakorlatilag minden idetartozik, ami más a napi rutinnal szemben és örömöt lelünk benne. Ha életmódot szeretnénk változtatni, akkor legyen az első lépés az, hogy a napi pihenés meglegyen. Olyan változásokat fogunk észrevenni magunkon, amikre nem is gondoltunk volna.

Ha bevezetünk a mindennapjainkba egy olyan tevékenységet, amely feltöltődést ad, akkor azt fogjuk látni, hogy más, egészségtelen pótcselekvéseket váltunk ki vele. Tegyünk egy próbát: egy stresszes munkanap után vagy ha csak nem vitte ki a párunk a szemetet, esetleg a gyerekek rosszalkodnak induljunk el a szabadba sétálni egyet. Lehet ez egy közeli park, akár egy csendes kis utca a környékünkön, a lényeg, hogy a stresszt, amit a körülmények okoztak levezessük. Ezek a séták egy idő után futássá fejlődhetnek és szinte varázsütés szerűen bevezettük a mindennapjainkba a sportot, különösebb tudatosság nélkül. Dohányzók esetében ez egy szuper megoldás a cigi elhagyására is, hiszen a káros pótcselekvést, egy igazán egészséges és hasznos cselekvés váltja fel napi szinten.

A folyadék biztosítja a vérkeringést és vérnyomást, részt vesz a tápanyagok emésztési, kiválasztási, felszívódási és szállítási folyamataiban, valamint szabályozza a testhőmérsékletet is.

Vízhiány esetében előfordulhat fáradékonyság, szédülés, fejfájás, a koncentrációképesség csökkenése, illetve kiszáradás. Egy felnőtt számára az ajánlott napi folyadékbevitel 2-3 liter, de ez a testmozgás függvényében akár több is lehet. Valószínűleg kissé unalmassá válna, ha ezt a mennyiséget csupán víz formájában vennénk magunkhoz minden egyes nap, ezért fontos, hogy sokféle folyadékot igyunk. A cukrozott, a szénsavas és az alkoholos üdítőket mindenféleképpen kerülni kell, de gyümölcsleveket, teákat, gyógyteákat nyugodtan ihatunk.

Egy kis kávé még nem árthat, de mivel vizet von el a szervezettől, ezért nem szabad túlzásba vinni és nagyon megcukrozni. Akinek mindenféleképpen koffeinre van szüksége, az zöld vagy fekete teával is pótolhatja.

Azok, akik egészséges életmódot alakítanak ki maguknak, az első lépésként elhatározzák, hogy mostantól másképp lesz, mint eddig volt. Felismerik, hogy milyen előnyökhöz jutnak, ha változtatnak a gondolkodásmódjukon, azzal együtt a döntéseiken, a cselekvéseiken. Elköteleződnek az új, vágyott mindennapok mellett. A gondolataink határozzák meg a cselekedeteinket, tehát első körben azzal érdemes kezdeni, hogy mi az, ami hozzásegít az új életmód kialakításában, és a megtartásában.

About The Author