Ízek a kávé szerelmeseinek

Női tippek

Mit meg nem adnál jó kis feketéért a reggeli szürkületben? Alig várod, hogy elkortyolgasd kedvenc tejeskávédat? De vajon azt is tudod, hogy a kávé ízvilága van oly széles spektrumú, mint a boroké? Körültekintően választod ki a számodra megfelelő ízt vagy csupán random leemeled a polcról a legszimpatikusabb kiszerelést? Cikkünk segítségével most elkalauzolunk a kávék rejtelmes világába, hogy te mind az ízek szerelmese, megtudhasd mit is miért is érdemes választani. 

Mi magyarok túlnyomó többségben az intenzív, karakteres aromákat kedveljük, de szóba jöhetnek a gyümölcsös kávéőrlemények is. Ha odáig vagy a gyümölcsös, esetleg a kissé fűszeres-kakaós vagy gabonás ízekért, akkor a Nespresso szakértői által megalkotott kávéőrleményeket éppen neked találták ki, ugyanis íz világuk éppen e három aroma köré csoportosul. Ennek köszönhetően pedig, ha tudjuk, hogy mely íz világ áll a szívünkhöz és ízlelőbimbóinkhoz a legközelebb könnyűszerrel kiválaszthatjuk a számunkra legideálisabb kávékülönlegességet. 

Azonban azt fontos tudni, hogy kávé fogyasztás élményét számos tényező is befolyásolhatja. Amikor megízlelünk, egy kávét érzékszerveink felerősödnek, ezáltal pedig létrehoznak egyfajta egyedi kombinációt, mely számunkra megadja a kávé semmihez sem hasonlítható ízét. A végső íz élmény pedig szubjektív véleményünk, emlékeink, képzeletünk segítségével alakul ki. A hivatásos kávékóstolók a bor esetében már megszokott módszereket alkalmazzák, így határozzák meg a pontos aroma összetevőket. 

Ha pedig már a borhoz hasonlítottuk a kávézás élményét fontos megemlíteni, hogy csakúgy, mint alkoholtartamú rokona esetében a kávénak is rendkívül sok variációja létezik a piacon. A Nespresso például tizenhat féle Grand Cru kávéőrleményt alkotott meg emellett pedig évente kétszer jelentkezik limitált számban kapható különlegességekkel. 

Mindezek mellet pedig rendkívül fontos megemlíteni, hogy bár sok tévhit kering a kávézás káros hatásairól, ezeknek mondhatni a fele sem igaz.

Természetesen csakúgy, mint a borozást, a kávéfogyasztást sem szabad túlzásba vinni, de a helyzet az, hogy bizonyítottan jótékony hatásai vannak a szervezetre. Az egészséges mennyiségben fogyasztott kávé ugyanis kedvező hatással van agyi működésünkre, ugyanis segítségével szűnik az álmatlanság, az unalom illetve a fáradtságérzet. Emellett áldásos hatással bír az izmokra nézve is, ugyanis javítja azok összehúzódó képességét, növeli a sportteljesítményt, javítja a mozgáskoordinációt. Ráadásul kedvező hatással van az emésztésre is, így nem csupán reggel ébredés után ajánlott, ha napközben ebéd után is. 

Mindezek fényében azt mondhatjuk, hogy a kávé valóban valami olyasmi, amivel szívesen kényeztetjük magunkat, ráadásul a tévképzetekkel ellentétben semmiféle egészségkárosító hatása nincs, ha mértékkel és okosan fogyasztjuk. Emellett pedig egy csésze finom kávé még mindig jobb annál, ha befalunk egy egész tábla csokit vagy egy nagy adag jégkrémet. Hiszen finom is, édes is és kalóriaszegény is. Így olyanok is fogyaszthatják, akiknek alacsony kalóriatartalmú az étrendje, hiszen egy-két csésze elfogyasztásával biztosan nem lépik túl a megengedett kalóriabevitelt. 

About The Author