Koffein – áldás vagy átok?

Női tippek

A világon emberek milliói indítják a napjukat egy csésze kávé, kakaó vagy tea elfogyasztásával, sőt sokan még napközben is cappuccino vagy akár egy pohár kóla társaságában igyekeznek felfrissülni. Ezek ugyanis a legnépszerűbb és egyben legismertebb élénkítő hatású italok, melyeknek közös tulajdonsága, hogy mind-mind koffeint tartalmaz.

A koffein jellemzően növeli az éberséget, a fizikai teljesítményt, a koncentrációt, azonban felmerülhet a kérdés, hogy ennek milyen egészségügyi kockázatai lehetnek.

Cikkünkben most a koffein pozitív illetve negatív tulajdonságait vizsgáljuk meg tüzetesebben. 

Történelme 

A koffein alapvetően többféle növényben megtalálható, ugyanis ez a növény természetes védelmét szolgáló anyag. Éppen ezért megtalálható a kávé és kakaóbabokban, a tealevekben illetve a kóladióban is. A koffeintartalmú italok fogyasztása egyáltalán nem új keletű dolog, ugyanis már a maja és azték kultúrában is népszerűnek számított, Ázsia egyes területein pedig a teát fogyasztottak, Kínában már az időszámítás előtt ismert volt. A kávé fogyasztása is több ezer éves múltra tekint vissza, hiszen Afrikában már akkor termesztették ezt a növényt. 

 

Így hat az egyénre 

Vannak, akik több csésze teát vagy éppen kávét is el tudnak fogyasztani úgy, hogy nem is érzik különösebb hatását, míg mások sokkal élénkebben lesznek fogyasztásukat követően, sőt akadnak olyanok is, akiknek már egy fél csésze kávé is szívdobogást okoz. Az, hogy kinek milyen az egyéni koffein tűrőképessége döntős fontosságú lehet, hiszen mindenki csakis a saját tapasztalatai útján képes megállapítani, hogy mennyi a számára ideális mennyiség. Szakemberek szerint azonban a napi átlagos mennyiség 300 mg.

Ez nagyjából három csésze kávénak felel meg. Élénkítő hatása végett rendkívül népszerűnek számít, így fogyasztása vizsgahelyzetekben akár pozitív is lehet, emellett a koffeintartalmú gyógyszerek segíthetnek a fejfájás mérséklésben, de akár a megfázásos tünetek gyógyításában is. A lények csupán a mértékletesség. 

About The Author