Tények és tévhitek: egészséges-e a gél lakkozás?

Szépségápolás

Folyamatosan jelennek meg olyan negatív hangvételű cikkek, esetleg felhasználói kommentek, amik a gél lak esetleges veszélyeire, a bőrgomba kialakulására, az UV fény által kialakuló bőrrák veszélyre igyekeznek felhívni a figyelmet. Ezek az írások illetőleg hozzászólások azonban gyakran csak féligazságokat tartalmaznak, melyek megtéveszthetik a gyanútlan olvasót.

Cikkünkben most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amiket a zselé lakkozásról tudni érdemes, aminek segítségével szeretnénk eloszlatni azokat a valótlan félelmeket és megnyugtatni a gél lakk iránt érdeklődet. 

Veszélyes-e az UV lámpa? 

Az UV, azaz az ultraibolya sugárzás, nem más, mint a látható fénynél kisebb hullámhosszúságú elektromágneses sugárzás. Az UV sugárzásnak különböző hatásait figyelhetjük meg, az előbb említett hullámhosszúságok függvényében. Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy minél kisebb a hullámhossz, annál több káros hatásról beszélhetünk. 

Nagy általánosságban azonban elmondható, hogy nagy márkák által forgalmazott (Diamond Nails) UV lámpák, kizárólag az UV-A tartományba esnek, melyek hatóereje főként a szoláriumhoz hasonlítható, avval a különbséggel, hogy a szoláriumok hullámhossza jóval szélesebb spektrumon mozog.

Tehát összességében elmondhatjuk, hogy az UV lámpák nem csupán azért jelentenek jóval kisebb kockázatot a bőrrák kialakulásában, mert nagyon kisebb spektrumban sugároznak, hanem azért is, mert sokkal, kisebb bőrfelülettel érintkeznek, ráadásul szinte minimális ideig.

Emellett fontos tudni, hogy az üzletekben használt UV lámpák, a bőrre igazán káros UV-C sugarakat nem bocsájtják ki, így a valós kockázat tulajdonképpen szinte meg is szűnik.

Statisztikai adatok szerint a körömkozmetikában pont akkora dózisú UV-A sugarat kapunk, mintha körülbelül 25 másodpercig napoztunk volna. 

A gél lakk, mint kockázati tényező 

A negatív hangvételű cikkek azonban nem csupán az UV lámpa veszélyére igyekeznek felhívni az óvatlan olvasó figyelmét, hanem magára a gél lakkozás teljes folyamatára is. Az ilyen jellegű írásokat mindenképpen kezeljük fenntartásokkal, inkább járjunk utána a témának, esetleg konzultáljunk egy a témában jártas szakemberrel. A pánikkeltés részeként sokat hallani, hogy a gél lakkozást követően nem jut elegendő levegőhöz a köröm, így azok könnyedén megsérülnek.

Az igazság azonban az, hogy a körömlemez elhalt szarusejtekből áll, melyek keratint termelnek, így nincs szükségük levegőzésre, ugyanis nem lélegeznek. Csupán a körömcsírának van szüksége levegőre, de azt egy az egyben a körömgyökér vérkeringése szállítja. 

Emellett nem elhanyagolható tény, hogy a körömlemez, éppen a körömágyat és annak fogási, tapintási funkcióit védi, így a zselé lakkozással még erősebbé és ellenállóbbá tehetjük azt. Feltéve persze, ha a gél lak felvitele szakszerűen van kivitelezve. Természetesen meg lehet próbálni otthon, de azt is csak a megfelelő előkészületek után. Ha nem érezzük, magunkban a kellő magabiztosságot feltétlenül forduljunk szakemberhez. 

 

Allergiás reakciók 

Ugyan az allergiások száma az utóbbi évtizedben ugrásszerűn megnőtt, ma már szinte nincs is olyan ember, aki valamire ne volna érzékeny. Ráadásul a klasszikus virágpor allergiák mellett megjelentek olyan különleges reakciók is, mint a bor vagy víz allergia illetve a keresztallergiák számos formája. Ezért nyilvánvalóan nem kizárható, hogy nem vagyunk allergiásak a körömkozmetikában található alapanyagok valamelyikére. Ezért, ha először járunk körmösnél, érdemes bőrtesztet végeznünk, hiszen így könnyedén kiderülhet, hogy érzékenyek vagyunk-e az adott termékre. Így, ha bármilyen reakciót észlelünk, váltsunk másik alapanyagra vagy igyekezzünk olyan gél lakkot választani, aminek az átlagnál alacsonyabb az allergén tartalma. 

About The Author